Čaputová: A globális kihívásokkal nem lehet szembenézni a magánszektor bevonása nélkül

2024. január 31. - 21:16 | Belföld

A kormányoknak meg kell küzdeniük az olyan kihívásokkal, mint az éghajlati válság, a biztonság és a digitalizáció. De ezt nem tudják megtenni a magánszektor bevonása, innovációja és vezetése nélkül. Ezt Zuzana Čaputová elnök mondta a szlovák-kanadai üzleti fórum megnyitóján Torontóban.

Čaputová: A globális kihívásokkal nem lehet szembenézni a magánszektor bevonása nélkül
Képek: TASR/Jaroslav Novák - Továbbiakért kattints!

„A kormányok segíthetnek a siker lehetőségeinek és feltételeinek megteremtésében. Szlovákia 2026-ig több mint 3,6 milliárd eurót vagy 5,3 milliárd kanadai dollárt fektet be a helyreállítási tervből a zöld és digitális átalakulás és az új technológiák támogatására. A következő hat évben évente 14 százalékkal növeljük a kutatásra, fejlesztésre és innovációra szánt állami támogatást” – mondta Čaputová.

Rámutatott az ukrajnai orosz invázióra, a Hamász Izrael elleni támadására és a Vörös-tengeren uralkodó feszültségekre, amelyek újradefiniálják a biztonsági, energia- és kereskedelmi mintákat. Az elnök szerint az új technológiák és a mesterséges intelligencia térnyerése teljesen új digitális fejezetet nyit az emberiség számára. „Még mindig van egy nagy globális kihívás előttünk – a klímaválság. Át kell váltanunk egy környezetbarátabb és fenntarthatóbb fejlődési modellre“ – tette hozzá.

„Szlovákia nyitott a beruházásokra” – zárta gondolatait.

Az elnököt kanadai útja során nagyszámú üzleti delegáció kíséri, amely a zöld átalakulás, a fenntartható energia és a digitális technológiák iránt elkötelezett cégek képviselőiből áll.

TASR