Čaputová is gratulált a Volvóhoz, a kormány pedig még 123 milliót beletol az ipari parkba

2022. július 1. - 16:12 | Belföld

"Jó hír, főleg a kelet-szlovákiaiak számára, hogy Kassa mellett egy Volvo autógyár, Zólyomlipcsén (Slovenská Ľupča) pedig egy új üzem épül. Ezt Zuzana Čaputová államfő közölte a közösségi oldalán. Rámutatott: mindkét beruházás szigorú ökológiai és károsanyagkibocsátási normáknak fog eleget tenni.

Čaputová is gratulált a Volvóhoz, a kormány pedig még 123 milliót beletol az ipari parkba
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Az államfő örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia tovább erősíti hírnevét, mely szerint a lakosok számához viszonyítva az autógyártásban világelsők vagyunk. Továbbá annak is örül, hogy az ország vonzza a zöld beruházásokat, amelyek szerinte biztosítékként szolgálnak Szlovákia előrehaladása szempontjából. Az államfő mindenkinek köszönetet mondott, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a két cég a szlovák gazdaságot erősítse, és több ezer embernek adjon munkát.

A svéd Volvo Cars autógyár a kassamindszenti (Valaliky) ipari parkban 1,2 milliárd euróból épít elektromosautó-gyárat. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter pénteken írta alá a beruházásról szóló szerződést az autógyár képviselőivel.

A német Evonik vegyipari konszern ezen a héten tette le Zólyomlipcsén a szlovákiai üzemének alapkövét. Az üzemben a legtöbb tisztítószer és higiéniai termék gyártásához szükséges anyagokat fogják környezetbarát módon előállítani.

Fotó: TASR

123 millió eurót különített el a kormány a kassamindszenti ipari parkra

További 123 millió eurót különített el a kormány a kassamindszenti ipari park kialakításának folytatására, ahol megépül majd a Volvo autógyára. A munkák második fázisában tereprendezés, közművesítés és az akadályok eltávolítása szerepel. A javaslatot pénteken hagyta jóvá a kormány.

Az állam így összességében több mint 200 millió eurót költ az ipari park létrehozására. A nulladik fázisban, amelyre 2 millió eurót fordított, terepfelmérés és a környezeti hatástanulmányok elvégzése szerepelt. Ezután következett a terület előkészítése, melyet az újonnan létrehozott, száz százalékban állami tulajdonban levő Valaliky Industrial Park (VIP) társaság végzett.

A VIP 85 millió eurót kapott a földterületek felvásárlására és a mérnöki tervezői munkák elvégzésére.

Az összesen 1047,51 hektárnyi, stratégiai fontosságúvá nyilvánított terület egyes részei Kassamindszent (Valaliky), Enyicke (Haniska), Hernádgecse (Geča), Hernádcsány (Čaňa), Abaújszakály (Sokoľany), Abaújnádasd (Trstené pri Hornáde), Zsebes (Šebastovce) és Bárca (Barca) kataszterébe tartoznak.

(TASR)