Čaputová: Gyakrabban kellene konstruktív javaslatokkal előállniuk a V4-eknek

2019. október 2. - 21:53 | Belföld

Gyakrabban kellene konkrét, konstruktív javaslatokkal előállniuk a visegrádi országoknak - mondta tárgyalópartnereinek Zuzana Čaputová köztársasági elnök a V4-es országok képviselőinek Csehországban, a lányi (Lány) kastélyban tartott csúcstalálkozóján.

Čaputová: Gyakrabban kellene konstruktív javaslatokkal előállniuk a V4-eknek
Fotó: TASR - Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR

„Konkrét érdekeink vannak a jövőre nézve. Vár ránk például az ipar szerkezeti átalakítása, automatizálása és robotizálása, ami a hétéves költségvetési keretet is érinti, és ami szintén vita tárgya, vagyis jó, ha közösek az érdekeink“

– szögezte le Čaputová a kétnapos találkozó első napján.

A tárgyalások első részében az államfők a V4-re, annak az Európai Unióban betöltött szerepére és a regionális csoportosulás előtt álló kihívásokra összpontosítottak. Szó volt az EU-an bekövetkezett fejleményekről is, nevezetesen a brexitről, a migrációról, az ökológiai válságról és az interneten történő véleménynyilvánítás szabadságáról.

A találkozó második napján Borut Pahor szlovén és Alekszandar Vucsics szerb elnök is csatlakozik a visegrádi államfőkhöz, hogy a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozásáról tárgyaljanak. A szlovák államfő reméli, „konkrét dolgokat tudnak konkrétan megvitatni”.

„Úgy gondolom, abban egyetértés van, hogy az unió jövője szempontjából szükséges a nyugat-balkáni bővítés”

- tette hozzá Čaputová.

A szlovák elnök asszonyt, valamint Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel államfőt Miloš Zeman a lány-i kastélyban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján fogadta a cseh visegrádi elnökség alkalmából, amelyet Prága idén júliusban vett át Pozsonytól.

Čaputová először vesz részt a V4-es államfők csúcstalálkozóján, legutóbb 2018.október 11–12-én Andrej Kiska volt államfő látta vendégül az elnököket a Csorba-tónál.

TASR