Čaputová gyorsan döntött: a jövő héten nevezi ki az új főügyészt

2020. december 4. - 12:49 | Belföld

Az államfőé az utolsó szó a főügyészválasztási hacacáréban. Zuzana Čaputová pénteken úgy döntött, elfogadja a csütörtökön megszavazott főügyészjelöltet, Maroš Žilinkát.

Čaputová gyorsan döntött: a jövő héten nevezi ki az új főügyészt
Fotó: TASR

Čaputová jövő csütörtökön nevezi ki Žilinkát a főügyészség élére.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy 132 vokssal Maroš Žilinkát választotta főügyésszé a parlament, ebből 78 szavazatot kapott koalíciós képviselőktől, 54 szavazatot pedig az ellenzéktől. Žilinkáról annyit érdemes tudni, hogy ő az az ügyész, akit a vád szerint Alena Zsuzsová, - Marian Kočner csalija - meg akart öletni.

A parlament belém vetett erős bizalma nemcsak nagy megtiszteltetést, hanem elsősorban rendkívüli kötelezettséget jelent -nyilatkozta Maroš Žilinka a parlament szavazásával kapcsolatban.

„Ez kötelezettséget jelent az iránt, hogy visszaállítsuk az állampolgárok igazságszolgáltatásba vetett bizalmát, illetve azt a meggyőződést, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. Ezt csak úgy érhetjük el, ha az ügyészség működése nyitott és átlátható lesz, és az intézmény csakis a jogot, az igazságosságot és a közérdeket fogja szolgálni” – hangsúlyozta Žilinka, aki készen áll, hogy mindent megtegyen a cél megvalósításáért. „Ezt nem csak a polgárok, de minden tisztességes ügyész megérdemli” – tette hozzá.

(tasr/para)