Čaputová halálos fenyegetéseket kap, jogi lépéseket fontolgat

2022. december 5. - 14:38 | Belföld

Zuzana Čaputová már negyedik éve Szlovákia köztársasági elnöke, a presztízsértékű poszttal viszont nemcsak tisztelet és előkelőség jár, hanem gyakran durva és halálos fenyegetőzések is – írja a Čas.sk.

Čaputová halálos fenyegetéseket kap, jogi lépéseket fontolgat
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Čaputová az O 5 minút 12 című műsorban mondta el, hogy a tisztségével kapcsolatos tárgyilagos bírálatot helyénvalónak tartja, viszont kap olyan kemény támadásokat is, amik szerinte nem tartoznak a közéletbe.

„Ezek a személyemet érintő kemény, brutális, személyes támadások. Főként azok a gyanúsítgatások, miszerint más hatalmat szolgálok, hogy hazaáruló és amerikai ügynök vagyok, valamint más hasonló kitalációk” – mondta Čaputová, aki szerint olyan üzenetek érkeznek a címére, amik láttán megáll az ember esze.

„Az a veszélyes ebben, hogy az emberek, akik azzal fenyegetnek, hogy megölnek, mert vannak ilyenek is, bizonyos politikusok szókincsét használják. Azzal gyanúsítanak, hogy más hatalmat szolgálok, ezt pedig veszélyesnek tartom. Ez nemcsak engem, hanem a családomat is érinti, ez pedig túllép minden határt” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Hozzátette, hogy a Smer képviselője, Ľuboš Blaha ellen feljelentést tett, mivel az hosszú ideje hasonló megnyilvánulásokat intéz feléje. Čaputová szerint ebben az esetben a kerületi bíróság és az Alkotmánybíróság is igazat adott neki. Hozzáteszi, politikusként nagyobb beavatkozást kell elviselniük a személyes jogaikba, ugyanakkor a bíróság is hangsúlyozta, hogy az utálatot keltő kijelentések túllépnek minden határt.

Čaputová további jogi lépéseket fontolgat a fenyegetőzésekkel kapcsolatban, mivel szerinte a politikusok kijelentései sokakat befolyásolnak.


(Čas.sk)