Čaputová: "Harmadik világháborút robbantana ki, ha a NATO beavatkozna az ukrajnai háborúba

2022. március 6. - 15:58 | Belföld

Ha a NATO beavatkozna az ukrajnai háborúba, az a harmadik világháborút robbanthatná ki – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársásági elnök vasárnap a Markíza műsorában.

Čaputová: "Harmadik világháborút robbantana ki, ha a NATO beavatkozna az ukrajnai háborúba
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Az államfő hozzátette, amennyiben berepülési tilalmi övezetet hoznának létre Ukrajna felett, azt a NATO-nak kellene kikényszerítenie, ami azt jelentené, hogy a szövetség 30 tagállama beavatkozna a konfliktusba.

„A háború részesévé válnánk. Ez az, amit a NATO nem akar és nem engedhet meg magának – folytatta.

Az államfő kiemelte, ha Ukrajna uniós tagjelölt ország lenne, az elsősorban "szimbolikus lépés lenne", ugyanakkor jelentős anyagi segítség érkezne az országhoz. Hozzátette, érdekünk, hogy Ukrajna sikeres és biztonságos partner legyen.

Čaputová arról is beszélt, hogy a NATO-csapatok szlovákiai jelenlétének elrettentőnek kell lennie. „Meg kell védenünk a szuverenitásunkat” – húzta alá, majd hozzátette, megelőző jellegű segítségről van szó, és nem jelenti azt, hogy Szlovákiát közvetlen veszély fenyegetné. Hozzátette, az orosz propaganda célja, hogy elbizonytalanítsa az embereket.

Čaputová reagált a Smer-SD kritikájára is azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia lőszert és hadianyagot küld Ukrajnába. "Civilek halnak meg Ukrajnában, és nézzük ölbe tett kézzel, hogy zsebkendőket küldünk nekik, amivel letörölhetik a könnyeiket, és szorítunk nekik."

A köztársasági elnök hangsúlyozta, a humanitárius segítség is fontos, de segíteni kell az ukrán hadseregnek is, hogy megvédjék magukat Oroszországgal szemben.

Az eddig bevezetett szankciókat Oroszországgal szemben Čaputová „teljesen masszívnak és példátlannak” nevezte. Hozzátette, nem kizárt, hogy a szankciók további szigorítása várható, mint például a meglévő bankok törlése a SWIFT-rendszerből, függetlenedni az orosz energiahordozóktól, valamint további szankciók bevezetése a vezető orosz politikusok családtagjaira is vonatkozóan.


(TASR)