Čaputová kedden országértékelő beszédet mond a parlamentben

2022. november 28. - 14:20 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő kedden (november 29.) 13 órakor mondja el országértékelő beszédét a parlamentben – tájékoztatta a TASR-t Jozef Matej, az elnöki hivatal kommunikációs osztályának igazgatója.

Čaputová kedden országértékelő beszédet mond a parlamentben
Fotó: TASR - archív

Čaputová eddig kétszer tartott országértékelő beszédet a törvényhozásban, először 2020 júniusában, pár nappal beiktatásának első évfordulója előtt. 2021-ben szeptemberben mondta el beszédét az ország állapotáról.

Az államfő tavaly mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy sürgősen stabilitást kell teremteni az országban, egységes kormányzatra és világos álláspontok megfogalmazására van szükség. Összegezte, milyen állapotban van a társadalom a Covid-19 járványhullámai után, figyelmeztetett a szociális otthonok helyzetére és annak veszélyére, hogy további egészségügyi dolgozók távoznak. Az államfő bírálta a válságkezelés módját és a politikai párbeszéd színvonalát, emellett elismerően beszélt a járvány gazdasági következményeinek felszámolását célzó kormányzati törekvésekről.

Čaputová felhívta a figyelmet a szegénység mérséklésére és a régiók közötti különbségek felszámolására, az infláció kezelésére, amely szorosan összefügg a világgazdaság járvány utáni talpra állításával. Arra is figyelmeztetett, hogy az élelmiszerek és az energiahordozók árának növekedése súlyosan érinti az alacsony bevételű háztartásokat, ezért szükség lesz kompenzációra.


(TASR)