Čaputová kegyelemben részesített egy tartásdíj elmulasztása miatt elítélt férfit

2019. december 5. - 16:10 | Belföld

Zuzana Čaputová elnöki kegyelemben részesített egy 41 éves férfit, bizonyos Ľ. H.-t, akit a kötelező tartásdíj fizetésének elmulasztása miatt egy éves szabadságvesztésre ítéltek.

Az államfőtől kegyelmet kértek azok az édesanyák is, akiknek a gyerekei után a férfinak tartásdíjat kell fizetnie.

Čaputová állásfoglalásából kiderül, hogy az elítélt három kiskorú, egy 3, egy 7 és egy 14 éves gyermek édesapja és eltartója. A tartásdíj fizetésének elmulasztásával 2450 euró összegű tartozást halmozott fel. A közlemény szerint az illető egy nehéz életszakaszon van túl, amely alatt a magánéleti és a szakmai jellegű változások miatt nem tudta fizetni a tartásdíj teljes összegét. Jelenleg azonban már megfelelően gondoskodik a gyerekeiről, és visszafizette a tartozását is.

„Ľ. H. 2019. augusztus 19-én kezdte meg a büntetése letöltését. Az elítélt kegyelmet kért, a kérelmet az édesanyák is támogatták, akik attól tartanak, hogy a férfi a börtönbüntetése alatt nem fog tudni gondoskodni a kiskorú gyerekekről” – közölte Strižinec.

Az elnök asszony a jogi aspektusokon kívül figyelembe vette azt a tényt is, hogy az illető már térítette a tartásdíj fizetésének elmulasztása miatt felhalmozott tartozását, így a további büntetés értelmét veszítette. A börtönbüntetés maradékát elsősorban a három kisgyermekről való megfelelő gondoskodás biztosítása végett engedik el. Az elnöki kegyelem feltétele, hogy a férfi legalább egy évig nem követ el bűncselekményt.

TASR