Čaputová képviseli Szlovákiát a dubaji klímakonferencián, a legnagyobb szennyezőkre akarnak hatást gyakorolni

2023. december 1. - 13:26 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő a klímavédelem legjelentősebb rendezvényének nevezte az ENSZ most zajló, dubaji COP28 Éghajlatvédelmi Konferenciáját. Szerinte ezt bizonyítja a több mint 90 000 akkreditált résztvevő és a világ minden tájáról érkező vezetők jelenléte.

Čaputová képviseli Szlovákiát a dubaji klímakonferencián, a legnagyobb szennyezőkre akarnak hatást gyakorolni
Fotó: TASR

„A beszédemben minden vezetőt arra akarok kérni, hogy ebből a COP-konferenciából csináljuk meg az első olyat, amelyen a konkrét kötelezettségvállalásaink jelentősége felülmúlja a kifogásokat, és azoknak a repülőgépeknek a karbonlábnyomát, amelyekkel iderepültünk” – közölte Čaputová a közösségi oldalán.

Szerinte az éghajlatváltozás következményeinek az enyhítéséhez már vannak megvalósítható, hatásos és olcsó megoldások. „Megvannak a szükséges technológiáink, forrásaink és képességeink. Legfőbb ideje, hogy ezeket ténylegesen elkezdjük kihasználni” – hangsúlyozta.

Az államfő azt is megjegyezte a videójában, hogy a vállalt kötelezettségek és a tényleges lépések között egyelőre hatalmas a szakadék. Mint elmondta: a konferencián Szlovákiát fogja képviselni, illetve azokat a lépéseket, amelyeket az ország a klímavédelemmel kapcsolatban tesz.

„Természetesen minden jelenlévő a legnagyobb szennyezőkre is hatást akar gyakorolni, mert rajtuk múlik, hogy lesz-e előrelépés az éghajlatvédelem területén” – tette hozzá Čaputová.

Több mint 200 ország képviselői vesznek részt az Egyesült Arab Emírségekbeli Dubajban rendezett kéthetes (november 30-tól december 12-ig tartó) konferencián, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását szabályozó végleges határozat részleteiről tárgyaljanak.


(TASR)