Čaputová kereste tavaly a legtöbb pénzt, Kollár az ingatlancsászár

2023. november 23. - 14:20 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek volt a legmagasabb bevétele 2022-ben a három legfőbb közjogi méltóság közül. Őt követi Eduard Heger volt miniszterelnök, a harmadik pedig Boris Kollár (Sme rodina) akkori házelnök lett – derül ki a köztisztviselők 2022. évi beosztásáról, munkaköréről, tevékenységéről és vagyonáról szóló közleményből, amint a parlament honlapján tettek közzé.

Čaputová kereste tavaly a legtöbb pénzt, Kollár az ingatlancsászár
Fotó: Cséfalvay Á. András

A köztársasági elnök bevallása szerint 159 313 eurót kapott 2022-ben funkciója betöltéséért. Más bevételt nem közölt. Az államfő emellett egy családi házat, egy hétvégi házat, egy Bazin melletti termőföldet, az autóját, a megtakarítását, illetve jelzáloghitelét tüntette fel vagyonaként.

A megosztott közlemény szerint Eduard Heger volt miniszterelnök tavaly 68 541 eurót keresett köztisztviselői funkciójából eredően. Akárcsak Čaputová, ő sem közölt más bevételt. Heger vagyonát képezi egy lakás Pozsony Dúbravka városrészében, illetve egy termőföld Jablonecben. Bevallotta továbbá jelzáloghitelét, valamint azt, hogy részesedése van egy vállalatban.

Boris Kollár 2022-ben 45 885 eurót keresett házelnökként. Több ingatlant is feltüntetett vagyonaként, például egy házat Pozsony-Óvárosban, Thaiföldön, illetve Dubaiban, egy hétvégi házat az ausztriai Bergben, valamint egy lakást Spanyolországban. Az ingó vagyontárgyak közé sorolta az ingatlanok berendezéseit, valamint mű-, óra- és ékszergyűjteményét. Emellett bankbetéteket, védjegyeket, értékpapírokat, részvényeket és üzleti érdekeltségeket is beismert.


TASR/para