Čaputová két méhkaptárt rakatott az elnöki palota kertjébe

2020. május 27. - 12:58 | Belföld

Két méhkaptárt helyezett el az elnöki palota kertjében a Živica Polgári Társulás a Városi méhek akció keretében. „Egyrészt szimbólumnak, másrészt támogatásnak szánjuk a kezdeményezést, hogy rámutassunk, a méheknek nemcsak vidéken, hanem a városban is helyük van" - mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

Čaputová két méhkaptárt rakatott az elnöki palota kertjébe
Fotó: TASR

Az államfő emlékeztetett, hogy a természetvédelem része a programjának. Čaputová úgy fogalmazott, a méhek azt szimbolizálják, hogyan függ össze minden mindennel a természetben, és a biodiverzitás védelmét is szolgálják. „Ha nem lesznek méhek, nem lesznek fák, nem lesznek virágok, és akkor mi sem leszünk. Ezért fontos megóvni a méheket és teret adni nekik az élethez" – mondta az államfő.

Az elnöki palota kertjében lévő méhek a békésebb fajtából valók. Az Erdőhátról származnak, mondta Petra Ježeková, a Živica tagja. Szezonban hetente egyszer méhész fog gondoskodni róluk, télen pedig egyszer vagy kétszer ellenőrzi őket - mondta.

„A kaptárak biztonságos helyen lesznek. Az egyik oldalon nagy fal, a másik oldalon üvegfal védi őket. Információs táblát is elhelyezünk rajtuk, hogy az elnöki palota látogatói tudják, miért vannak itt" - mondta Štefan Rozkopál, az elnöki hivatal igazgatója. A méhkaptárak elhelyezése az elnöki hivatal zöldebbé tételét célzó projekt része. A méhek mézét karácsonykor elajándékozza az iroda. Rozkopál hozzátette, a Živica egyesülettel közösen rovarházak létesítését is tervezik a kertben.

(TASR)