Čaputová kinevezte a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság öt bíróját

2021. július 21. - 07:37 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő az elnöki palotában kinevezte a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság öt bíróját. Az elnök asszony azt várja, hogy az új tisztviselők megbirkóznak majd a felelősség terhével, a mértéktartás követelményével, a hatalom csábításával, valamint a szigorú etikai követelményekkel is.

Čaputová kinevezte a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság öt bíróját
Fotó: TASR

Az új bíróság hatáskörébe fognak tartozni többek között a bírókkal és ügyészekkel szembeni fegyelmi eljárások is. "Önöké a lehetőség, hogy meggyőzzék a nyilvánosságot: éppen a bírók felügyelik a legszigorúbban, hogy a bírói közösség tagjai és más jogi szakmák képviselői betartják-e a törvényből adódó kötelezettségeiket" - mondta Čaputová az újonnan kinevezett bíróknak. "Ettől a pillanattól kezdve önök közszereplők, akik hozzájárulhatnak a társadalmi közállapotok javulásához" - fűzte hozzá.

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság új bírói Kristína Babiaková, Marián Fečík, Zuzana Šabová, Juraj Vačok és Juraj Vališ.

A nyilvános meghallgatást sikerrel abszolválta 21 bírójelölt, köztük a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság elnöke, Pavol Naď is. Az új intézményben 30 bírói pozíciót kell betölteni.

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság létrejötte a tavalyi igazságszolgáltatási reform eredménye. A jogállása a közigazgatási jog területén a Legfelsőbb Bíróságéval megegyező, emellett a bírók és az ügyészek elleni fegyelmi eljárások is a hatáskörébe tartoznak. Felülvizsgálhatja a helyhatósági választások alkotmányosságát és törvényességét is. 2021. augusztus 1-jén kezdi meg a működését.


TASR