Čaputová kinevezte a SIS új igazgatóját

2020. április 15. - 11:15 | Belföld

Vladimír Pčolinský a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) új főnöke.

Čaputová kinevezte a SIS új igazgatóját
Vladimír Pčolinský és Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Szerdán nevezte ki őt Zuzana Čaputová államfő a kormány javaslatára. Pčolinský Anton Šafárik helyét vette át, aki 2016 júliusától állt a titkosszolgálat élén.

Az államfő szerint a titkosszolgálatnak autonómnak kell lennie, ugyanakkor szigorúan tartania kell magát a törvényi keretekhez, nem válhat egyfajta állammá az államon belül. „Öntől, igazgató úr, elsősorban autonómiát és önállóságot várok, valamint azt, hogy megőrzi a titkosszolgálat politikai függetlenségét” - hangsúlyozta Čaputová.

Az elnök asszony fontosnak tartja a titkosszolgálatra kiterjedő külső felügyelet megerősítését is. Úgy véli, hogy a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tevékenységét felügyelő különleges bizottság csak formális jogkörökkel rendelkezik, és nem áll rendelkezésére elegendő eszköz ahhoz, hogy szigorúan ellenőrizhesse, az SIS betartja-e a rá vonatkozó törvényeket. Megjegyezte, hogy a titkosszolgálatnak folyamatosan tájékoztatnia kellene az illetékes szerveket, amennyiben jog- vagy alkotmányellenes tevékenység gyanúja merül fel, és a lehetőségekhez mérten tájékoztatnia kellene a nyilvánosságot is.

Pčolinský hangsúlyozta: nem áll közel Igor Matovič (OĽaNO) kormányfőhöz, és nem tartja magát pártjelöltnek sem. Visszautasította a nepotizmus vádját is. Az SIS új főnökének testvére Peter Pčolinský, felesége pedig Adriana Pčolinská, mindketten a Sme rodina képviselői. Az új igazgató pozitívan értékelte, hogy eddig még egyetlen politikus sem akarta beprotezsálni a saját embereit a titkosszolgálathoz.

Az SIS aktuális prioritásaként a világjárvány ellen folytatott küzdelmet, ezen belül az esetleges biztonsági kockázatok nyomon követését jelölte meg. Konkrétan a dezinformációk terjesztését, valamint az egészségügyi rendszert fenyegető kibertámadásokat említette.

Ami a hosszú távú terveket illeti, a SIS fel akarja venni a harcot a legmagasabb politikai pozíciókat is érintő korrupció, az extrémizmus és a szervezett bűnözés ellen. Az új igazgató személycseréket egyelőre nem tervez. Prioritásként jelölte meg az alapos biztonsági átvilágításokat is, például a bíróságokon. Hogy ebben a titkosszolgálatnak pontosan mi lesz a szerepe, a kormányprogramból derül majd ki.

Az új igazgató az SIS eddigi működését és az elődei tevékenységét – a 90-es éveket leszámítva – pozitívan értékelte. Méltatta Šafárik intézkedéseit is, akinek Pčolinský szerint az SIS több szegmensét is sikerült modernizálnia, emellett pedig megőrizte a titkosszolgálat jó hírnevét.

Azzal kapcsolatban, hogy a korrupciós ügyek terén az SIS milyen információkkal látta el a bűnüldöző szerveket, egyelőre nem tudott konkrétumokat mondani.

Hozzátette: az SIS a jövőben a hatályos jogszabállyal összhangban fogja tájékoztatni a nyilvánosságot. A hivatalos közlemények mellett információkat fognak közzétenni az interneten, a közösségi oldalakon is.

A Szlovák Köztársaságban eddig nyolcan töltötték be ezt a pozíciót: kétszer Vladimír Mitro, majd Ivan Lexa, Jozef Magala, Karol Mitrík, Ladislav Pittner, Rudolf Žiak, Ján Valko és Anton Šafárik.

(TASR)