Čaputová: A Kollárról szóló szavazás érdekes tapasztalat az értékrendről

2020. július 8. - 16:22 | Belföld

A Boris Kollár házelnök (Sme rodina) leváltására irányuló szavazás érdekes tapasztalat az értékrend szempontjából – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerdán, a Nagyszombat (Trnava) megyében tett látogatása során.

Čaputová: A Kollárról szóló szavazás érdekes tapasztalat az értékrendről
Fotó: TASR

„Magunkkal szemben is szigorú elvárásokat kell támasztanunk, különösen akkor, ha elődeinkkel, illetve azokkal szigorúak voltunk, akik a mienktől eltérő politikai állásponton vannak vagy más az értékrendjük" - mondta Čaputová. Az államfő elmondta, tiszteletben tartja a parlamenti választás eredményét, és nagyon fontosnak tartja, hogy minden köztisztviselő élvezze az emberek bizalmát. Úgy fogalmazott, fontos, hogy „előre tekintsünk, és az is, milyen döntéseket hozunk, ha más értékrendbeli kérdésekkel kerülünk szembe".

A keddi titkos szavazáson nem váltották le Kollárt a parlament elnöki tisztségéből. Kollár diplomamunkájával kapcsolatban felmerült a plágium gyanúja. Leváltását maga indítványozta. Az SaS és a Za ľudí képviselői, akik korábban felszólították Kollárt, hogy vállalja a politikai felelősséget, nem vettek részt a szavazáson. Azt akarták, hogy Kollár mondjon le. Kollárnak azt a lépését, hogy indítványozta saját leváltását, ezek a pártok úgy értékelték, hogy áthárította rájuk a felelősséget. Az OĽaNO nem kérte Kollár távozását, bejelentette, hogy a mozgalom tagjai szabad kezet kapnak a szavazásnál.


(TASR)