Čaputová Komáromban: Veszélyeztetik a dél-szlovákiai ivóvízkészleteket a sertésfarmok

2021. november 25. - 07:14 | Régió

Veszélyezteti az ivóvízkészleteket Dél-Szlovákiában a sertéstenyésztés – hangzott el Zuzana Čaputová köztársasági elnök és Keszegh Béla, Komárom polgármestere, valamint a Komáromi Járás Városai és Falvai Szövetségének tagjai közötti szerdai megbeszélésen. Komáromban tett munkalátogatása során az elnök asszony hangsúlyozta, hogy a régió fejlődése szempontjából fontos a dél-szlovákiai régió infrastruktúrájának javítása.

Čaputová Komáromban: Veszélyeztetik a dél-szlovákiai ivóvízkészleteket a sertésfarmok
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Čaputová hangsúlyozta, jelenleg az egyes régiók lakosaira kell odafigyelni, „különösen Dél-Szlovákiára, amelynek nincs képviselete a parlamentben".

A polgármesterekkel folytatott megbeszélésen a sertéstenyészetek elterjedésének problémája került terítékre, szerintük ez veszélyeztetheti a csallóközi ivóvízkészletet. Az uniós forrásokkal kapcsolatban a megbeszélés résztvevői aggodalmukat fejezték ki a régiók potenciális ráhatásának elvesztése miatt.

Az önkormányzatok képviselői többször felvetették az infrastruktúra hiányát, amely különösen Dél-Szlovákiában érzékelhető.

„Az utak és a vasúti összeköttetések kiépítése éppen azért fontos, mert ez nagy hatással van a régió általános fejlődésére" - tette hozzá Čaputová.

Szlovákia egyetlen magyar tannyelvű egyetemén, a Selye János Egyetemen a felsőoktatási törvény aktuális módosításáról tárgyalt az államfő.

Čaputová a Matica slovenská székházában találkozott a szlovák Dramaťák folklóregyüttes tagjaival, majd ellátogatott az Egressy Béni Városi Művelődési Központba, a magyar kisebbség művészeti tevékenységének egyik központjába.

„A mai találkozók megerősítették, hogy a sokszínűség és a változatosság mindenkit gazdagít. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Szlovákiának egyenletesen kell fejlődnie" - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

A köztársasági elnök Facebook-oldalán magyar nyelven is megjelent a beszámoló:

(TASR)