Čaputová: A kórházak válsághelyzetben vannak, küszöbön az orvoshiány

2020. október 29. - 21:23 | Belföld

A kórházak a COVID-19-világjárvány elleni küzdelem neuralgikus pontjai, jelentette ki csütörtökön Zuzana Čaputová államfő, miután több szlovákiai és csehországi kórház igazgatójával is egyeztetett. Az elnök asszony szerint a legfontosabb feladat most az lenne, hogy erősítsék és óvják a kórházak személyzetét, biztosítsák a szükséges védőfelszereléseket, az oxigént és a lélegeztetőgépeket, valamint a kellő mennyiségű tesztet, hogy minden pácienst le tudjanak tesztelni. Mindez életeket menthet, véli Čaputová. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta.

Čaputová: A kórházak válsághelyzetben vannak, küszöbön az orvoshiány
Zuzana Čaputová (TASR)

Az államfő szerint a kórházigazgatók egyetértettek abban, hogy a helyzet rosszul alakul, és mostanra már csaknem az összes erőforrást a COVID-19 betegségben szenvedőkre kell fordítaniuk. A többi kezelést csak a minimális, legszükségesebb szinten tudják biztosítani.

„Egyöntetűen azt állítják, hogy pillanatnyilag kulcsszerepet tölt be az ápolószemélyzet”

– fűzte hozzá.

Az államfő figyelmeztetett, hogy folyamatosan emelkedik a fertőzött orvosok és egészségügyi dolgozók száma. Miközben tehát a kórházi kezelésre szoruló páciensek száma egyre nő, kezd orvoshiány kialakulni.

„A kórházak olyan válsághelyzetben vannak, amely operatív központi irányítást igényel”

- hangsúlyozta Čaputová, aki szerint a kórházigazgatók a jelenlegi irányítást elégtelennek tartják.

TASR