Čaputová: A kormány törékeny, a vitákból az ellenzék húz hasznot

2021. október 28. - 20:53 | Belföld

A jelenlegi szlovák kormány törékeny, sok kihívással és belső konfliktussal kell szembenéznie. Ebből pedig a Robert Fico (Smer-SD) által vezetett ellenzék húz hasznot, jelentette ki a ČT24 hírtelevíziónak adott interjú keretében Zuzana Čaputová államfő.

Čaputová: A kormány törékeny, a vitákból az ellenzék húz hasznot
Zuzana Čaputová (TASR)

"Jött a pandémia, aztán meg a kormányválság, most régi-új kabinetünk van új miniszterelnökkel és új egészségügy-miniszterrel, amelynek azonban még mindig sok kihívással és belső konfliktussal kell szembenéznie, meglehetősen törékeny" - fogalmazott Čaputová, hozzátéve: a vitákból "az ellenzék húz hasznot".

Az államfő azt vetette a politikusok, köztük Fico szemére, hogy a saját politikai céljaik érdekében használják fel a társadalom megosztottságát.

Čaputová szerint a társadalmi megosztottság egyik oka a dezinformációk terjedése. Ezzel kapcsolatban az igazság fontosságát hangsúlyozta.

"Képtelenek vagyunk megegyezni abban, mi az igazság. Megkérdőjelezzük a szakértelmet, nem tiszteljük a műveltséget... Eltökélten kell keresnünk az igazságot"

- fűzte hozzá. Az elnök asszony szerint a közösségi média felelős a félretájékoztatásért és a félrevezető tartalmak terjesztéséért.

"Tudják, hogy a destruktív és lázító tartalom több reklámot ad el"

- véli Čaputová.

Az államfő Csehszlovákia megalakulásának 103. évfordulója alkalmából Tomáš Garrigue Masaryk szavait hangsúlyozta: "Az igazság győzedelmeskedik". Masaryk Čaputová szerint inspiráló személyiség, az első Csehszlovák Köztársaság pedig olyan jelentős állam volt, amelynek az alkotmánya választójogot adott a nőknek is.

"Összetett időszak vár ránk" - összegzett az államfő, utalva a koronavírus-járvány harmadik hullámára, valamint az energia- és élelmiszerárak emelkedésére.

"Ami azonban a leginkább legyengít bennünket, az a társadalom megosztottsága. Nekem úgy tűnik, hogy néha olyan vonalak mentén húzunk szét, amelyek nem is fontosak igazán. Ha képesek lennénk megállapodni azokban az alapvető értékekben, amelyek az első Csehszlovák Köztársaság örökségét képezik, mint például az igazság, a szeretet és a humanizmus, akkor a társadalom sokkal összetartóbb lenne, és sokkal jobban meg tudnánk birkózni a válságokkal" - zárta az államfő.

TASR