Čaputová is kritizálta az exkormányfőt, kíváncsi a titkosított szerződésre is

2021. április 12. - 16:00 | Belföld

A Szputnik vakcina ügye miatt az államfő kedden találkozik Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel.

Čaputová is kritizálta az exkormányfőt, kíváncsi a titkosított szerződésre is
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová a sok vitát kiváltó oltóanyagra vonatkozó titkos szerződést is meg akarja tekinteni. Erről az elnök azt követően beszélt, miután hétfőn meglátogatta az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalt (ŠÚKL) és a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központját, amely intézeteket Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter súlyos szavakkal illetett.

Az elnök támogatását és teljes bizalmát fejezte ki mindkét intézmény iránt. "Nagyon sajnálom, hogy a múlt hét végén a pénzügyminiszter olyan nyilatkozatokat tett, amelyek kételyeket fogalmaztak meg intézményeink minőségével kapcsolatban. Ezeket abszolút méltánytalannak és helytelennek tartom "- mondta Čaputová.

Ahogy arról beszámoltunk, Matovič - az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalra (ŠÚKL) célozva - még csütörtökön arról írt a Facebook-oldalán, hogy a "DennikN-en keresztül az egész világon elterjesztett téveszméiknek köszönhetően az oroszok visszakérik tőlünk a vakcinákat. Gratulálok, idióták! Milliók egészségét ejtettétek túszul.“

Moszkva a múlt héten szerződést bontott és visszakérik a Szlovákiával kötött titkos szerződés alapján az országba március elején leszállított és azóta is érintetlen 200 ezer Szputnyik V oltóanyagot, mert úgy vélik, a szlovák fél tisztességtelenül járt el. Szerintük a ŠÚKL egy illetéktelen laboratóriumot bízott meg a szer tesztelésével.

Azóta kiderült, éppen Matovič kormányának minisztere, Marek Krajčí kérte fel vizsgálatra a Szlovák Tudományos Akadémia Biogyógyászati Központját. Igaz, a miniszterelnök szerint a korábbi egészégügyi miniszternek éppen a ŠÚKL javasolta, hogy az orosz oltóanyagot az említett központja vizsgálja meg, amit Eduard Heger rossz döntésnek tart, mert a hivatal tudhatta, hogy az előírásokkal szemben cselekszik.

Matovič végül Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztetett pénteken, majd bejelentette, hogy Magyarországon vizsgálják ki a Szlovákiába szállított orosz vakcinákat.

(Denníkn/para)