Čaputová a lengyel és a horvát elnökkel találkozott Pozsonyban

2021. június 16. - 08:04 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden találkozott Andrzej Duda lengyel, és Zoran Milanovič horvát államfővel. Čaputová az elnöki palota kertjében fogadta őket.

Čaputová a lengyel és a horvát elnökkel találkozott Pozsonyban
Andrzej Duda és Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Andrzej Dudával a két ország belpolitikai helyzetéről, főleg az igazságszolgáltatás reformjáról tárgyalt az államfő. Az Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő kapcsolatok, valamint a fehéroroszországi helyzet is szóba került. A köztársasági elnök a közösségi médiában közölte, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos célokról és a szükséges lépésekről is beszéltek.

Zoran Milanovič horvát államfő és Čaputová a NATO-csúcsról és a nyugat-balkáni helyzetről is tárgyalt. Nagy teret szenteltek a járványhelyzetnek, mivel néhány nap múlva kezdődik a szabadságszezon, és sokan utaznak Szlovákiából Horvátországba nyaralni. „Akiket már beoltottak, azok egyszerűbben utazhatnak, mindenki másnak negatív PCR- vagy antigéntesztet kell felmutatnia a határátlépéskor" - jegyezte meg az elnök asszony.

Lengyelország és Horvátország elnöke a pozsonyi Globsec-konferencián vesz részt. A szlovák államfő nyitotta meg a konferenciát.


TASR