Čaputová, Matovič és Bukovszky is szót ejtett a roma holokausztról

2020. augusztus 2. - 11:58 | Belföld

A köztársasági elnök, a miniszterelnök és a kisebbségügyi kormánybiztos is mondott pár szót a roma holokauszt emléknapján.

Čaputová, Matovič és Bukovszky is szót ejtett a roma holokausztról
Illusztráció - a roma holokauszt emlékműve Dunaszerdahelyen (Archív felvétel - Parametéter)
Kapcsolódó cikk:

"Ez nem a romák tragédiája, hanem mindannyiunké" - 15. alkalommal emlékeztek a roma holokausztra Dunaszerdahelyen

1944. augusztus 2-án számolták fel az auschwitz-birkenaui cigánytábort, elpusztítva mintegy háromezer lakóját. Erre a napra ma a roma holokauszt emléknapjaként tekintünk. A roma holokauszt összes áldozata mintegy 500 ezerre tehető.

Zuzana Čaputová államfő szerint a roma holokauszt elképzelhetetlen szörnyűségei konkrét személyek, családok, közösségek sorsát pecsételték meg, erról tudnunk kell, ismernünk kell ezeket és nem szabad elfeledkeznünk róla.

"Csak akkor tudunk építeni egy összetartó és toleráns társadalmat, ha megértjük, mennyire egyszerű és hihetetlenül veszélyes mássága miatt megfosztani egy kisebbséget az emberi méltóságától, és az előítéleteket felhasználni a szóbeli vagy fizikai támadások, legrosszabb esetben pedig a népirtás megbocsátására" - fogalmazott.

Úgy véli, hogy a vezető tekintélyek kötelessége elutasítani minden olyan gyűlöletmegnyilvánulást, melynek célpontja valamely faji, etnikai, vallási vagy szexuális kisebbség, és fellépni azok érdekében, akik ilyen támadásokat kénytelenek ma is elviselni.

Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök az oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet, ugyanis szerinte az igazság és a történelem ismerete az alapvető feltétele a szélsőségesség megszüntetésének.

"Annak tényéről, hogy a második világháború alatt az SS katonái kegyelem nélkül gyilkoltak meg a gázkamrákban roma gyerekeket, nőket, anyákat, időseket, nem írtak a tankönyvekben, és nem beszéltek róla nyilvánosan sem. Hogy ez a véres történelem ne ismétlődhessen meg, nem feledkezhetünk meg erről, emlékeznünk kell rá" - fogalmazott.

Az emlékezésben és emlékeztetésben Matovič szerint nagy szerepet játszhatnak az iskolák. "A fiatalokná gyakran a tájékozatlanság, álhírek és hazugságok okozzák a szélsőségességet" - húzta alá.

Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos is a folytonos megemlékezést és emlékeztetést tartja elsődlegesnek. "Noha Szlovákiában egy demokratikus társadalomban élünk, meg kell értenünk, hogy a demokrácia törékeny. Folyamatosan emlékeztetnünk kell a 20. század során faji vagy nemzetiségi alapon okozott tragédiákra. Csak így tudjuk megakadályozni, hogy a történelem soha ne ismételhesse meg önmagát. Aki ugyanis nem ismeri a múltját, az kénytelen újra átélni" - húzta alá a kormánybiztos a sajtóhoz eljuttatott közleményében. Fontosnak tartja egyúttal, hogy nyílt párbeszéd induljon a témában az emberek között.

(TASR)