Čaputová: Meg kell oldani a kormányválságot és véget vetni a patthelyzetnek

2022. augusztus 19. - 17:43 | Belföld

Minél gyorsabban meg kell oldani a kormányválságot. A kormánypártok képviselőinek megoldást kellene találniuk a patthelyzet feloldására – jelentette ki pénteken Zuzana Čaputová. Az államfő leszögezte, teljesíteni fogja feladatait az alkotmányos keretek betartásával kapcsolatban.

Čaputová: Meg kell oldani a kormányválságot és véget vetni a patthelyzetnek
Zuzana Čaputová (TASR)

„A kilátásba helyezett lemondásokkal kapcsolatban az államfő feladata világos, a kormányfő javaslata alapján nevezi ki a kormány tagjait” – jelentette ki Čaputová, hozzátéve, hogy kapcsolatban van a kormány és az egyes intézmények képviselőivel. Egyúttal a koalíciós válság megoldását sürgette, mivel nehéz időkben stabil kormányra van szüksége az országnak.

Szombaton (augusztus 20.) kellene tartani a kormánypárti megbeszélések következő fordulóját. A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. Fő feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽaNO ezt elutasítja. Ebben az esetben az SaS miniszterei augusztus végén lemondanak. Eduard Heger (OĽaNO) kijelentette, a koalíciós szerződés módosítására tesz javaslatot, és reméli, hogy az SaS tesz egy lépést hátra.

TASR