Čaputová is megemlékezik a berlini fal leomlásának 30. évfordulójáról

2019. november 8. - 20:54 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő szombaton, november 9-én részt vesz a berlini fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Berlinben.

Čaputová is megemlékezik a berlini fal leomlásának 30. évfordulójáról
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az elnök asszonyt Frank-Walter Steinmeier német államfő hívta meg. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec, Čaputová szóvivője tájékoztatta pénteken.

A megemlékezésen a V4 minden államfője részt fog venni. Az ünnepség keretében a berlini fal emlékművénél Angela Merkel német kancellárral közösen rózsákat fognak a falba illeszteni, így emlékezve meg az áldozatokról. Ezt követően a visegrádi négyek tagállamainak egy-egy diákja fog beszédet mondani arról, hogyan képzeli el Európa jövőjét. Szlovákiát a poprádi (Poprad) kétnyelvű gimnázium tanulója fogja képviselni. Az államfők a V4 emlékműnél megemlékeznek arról is, hogyan járultak hozzá a visegrádi államok a kommunizmus bukásához.

Strižinec elmondása szerint az államfő a berlini fal leomlásának 30. évfordulójával kapcsolatban a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtéren fog nyilatkozni, a landolását követően.

TASR