Čaputová meglátogatta a kereszténység és a zsidóság szent helyeit Jeruzsálemben

Zuzana Čaputová államfő pénteken meglátogatta a jeruzsálemi szent helyeket. Az elnök asszony csütörtökön érkezett hivatalos látogatásra Izraelbe. Pénteken az izraeli államfővel, Reuven Rivlinnel is találkozott.

Čaputová meglátogatta a kereszténység és a zsidóság szent helyeit Jeruzsálemben
Fotó: TASR Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR

„Lehetőségem nyílt meglátogatni a kereszténység és a zsidóság két legfontosabb helyszínét”

– mondta el az újságíróknak Čaputová, aki pénteken megtekintette a Siratófalat és bejárta a keresztút egy részét is. Ellátogatott a Golgotára és a Szent Sír-templomba is.

„Lenyűgöző volt. Erőteljes benyomások értek, hiszen ez nem csak egy darab történelem, ez annak a kulturális és vallási hatásnak a bölcsője, amely meghatározta az európaiságunkat”

– fejtette ki az államfő.

Az elnök asszony csütörtökön a Jad Vasem holokausztmúzeumban emlékezett meg az Auschwitz-Birkenauban található koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulójáról. Čaputová az ötödik Holokauszt Világfórumon képviseli Szlovákiát.

A rendezvényen összesen 49 ország küldöttsége vesz részt, közülük 41-et az államfő vezet. A prominens vendégek között Mike Pence amerikai alelnököt, Vlagyimir Putyin orosz államfőt, Charles brit herceget és Emmanuel Macron francia elnököt említik.

TASR