Čaputová meglátogatta Miloš Zeman cseh elnököt a kórházban

2021. november 16. - 16:36 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő kedden a prágai Központi Katonai Kórházban meglátogatta Miloš Zeman cseh köztársasági elnököt.

Čaputová meglátogatta Miloš Zeman cseh elnököt a kórházban
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Čaputová mielőbbi gyógyulást és jó egészséget kívánt cseh kollégájának.

Miloš Zemant október 10-től kezelik a kórházban, betegségének diagnózisát hivatalosan nem közölték. Pavel Pafko sebészprofesszor, az elnök kezelését felügyelő orvosi konzílium tagja a cseh közszolgálati rádiónak adott interjúban néhány napja azt mondta, hogy a cseh államfőnek májzsugorodása van. Zeman egészségi állapota a kórházi kezelés következtében jelentősen javult, ami lehetővé tette, hogy az intenzív osztályról hétfőn áthelyezzék a hosszú távú kezelést igénylő betegek osztályára, ahol látogatókat is fogadhat.

Az elnököt már hétfőn délután felkereste Andrej Babiš ügyvezető kormányfő, szerdán pedig Petr Fiala, az alakuló új kormánykoalíció kormányfőjelöltje látogatja meg. "Ismertetni fogom az elnökkel az új kormány névsorát, s közlöm vele, hogy készen állunk a kormányzás azonnali átvételére" - jelentette ki Fiala a kormányzásra készülő pártok elnökeivel tartott keddi egyeztető tárgyalások után újságíróknak.

A szlovák államfő délután ellátogatott a cseh parlamenti felsőházba, a szenátusba, ahol egyetemistákkal folytatott párbeszédet időszerű politikai témákról.

A szenátusban Čaputová eddigi tevékenysége elismeréseképpen átvette Miloš Vystrčiltől a szenátus elnökének az ezüstérmét. Čaputová később találkozott Markéta Pekarová Adamovával, a cseh képviselőház új elnökével is.

Látogatása végén a szlovák köztársasági elnök a prágai Nemzeti bulváron virágokat helyezett el az 1989. november 17-ei események emléktáblájánál. Több mint három évtizede, november 17-én este az akkori kommunista állam rendőrsége erővel oszlatta fel a diákok tüntetését, amely elindítója lett a csehszlovákiai rendszerváltásnak, a bársonyos forradalomnak.


(MTI)