Čaputová megtámadta a moratóriumtörvényt az Alkotmánybíróságon

2019. december 5. - 13:24 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy az vizsgálja felül a nemrég elfogadott jogszabályt, melynek értelmében a közvélemény-kutatások eredményeinek közzétételére vonatkozó moratórium időtartama 14 napról 50 napra hosszabbodik.

Čaputová megtámadta a moratóriumtörvényt az Alkotmánybíróságon
Fotó: TASR

Az elnök asszony kérvényezte a törvény hatályának felfüggesztését is. Erről Martin Strižinec, az államfő szóvivője tájékoztatott csütörtökön.

A parlament képviselői november 26-án megtörték az elnöki vétót, és másodszor is elfogadták a szóban forgó jogszabályt. Az államfő korábban azért vétózta meg a törvényt, mert szerinte ellentétes több, alkotmányban rögzített joggal. Példaként az információkhoz, valamint az információk gyűjtéséhez és terjesztéséhez való jogot említette. A módosítás már a jövő évi parlamenti választásokat is érintheti, melyekre 2020. február 29-én kerül sor.

„A megtámadott jogszabály megengedhetetlen módon korlátozza az állampolgárok jogát az információkhoz való szabad hozzáféréshez, azok kereséséhez, befogadásához és terjesztéséhez, mindenféle cenzúrától mentesen” – áll a beadványban. Ebben az összefüggésben tehát az államfő szerint felmerül a cenzúra gyanúja is.

Čaputová arra is rámutatott, hogy a politikai küzdelmek során a választók továbbra is nagy mennyiségű dezinformáció vagy célzatos információ hatásának vannak kitéve, amelyek ellen a szóban forgó törvény nem nyújt védelmet. Hozzáteszi: a komolytalan ügynökségek és médiumok továbbra is közzétehetnek különféle felméréseket a közösségi oldalakon.

„Ezen kívül nem feledkezhetünk meg arról a tényről sem, hogy az egyes jelöltek és politikai pártok választási kampányán dolgozó személyek, valamint maguk a képviselőjelöltek választók is egyben, így ők előnyt fognak élvezni a széles nyilvánossággal szemben azáltal, hogy rendelkezésükre fognak állni a felmérések eredményei, de nem tehetik majd közzé azokat” – figyelmeztetett Čaputová.

Az államfő szerint a megtámadott jogszabályt „szélsőségesen rövid idő alatt, közvetlenül a választások előtt” fogadták el, vagyis játék közben változtattak a játékszabályokon. Hangsúlyozta, hogy a javaslat szűk támogatással ment át, és a parlamenti képviselők egy része, valamint a szakértők is élesen bírálták azt. Čaputová szerint fennáll a gyanú, hogy a politikai erők egy csoportja a saját érdekeit érvényesítette a kampányidőszakban.

A jogszabályt a Smer-SD, az SNS, az ĽSNS frakciója és néhány független képviselő szavazta meg. Az ellenzék bírálta a javaslatot. Robert Fico, a Smer-SD elnöke korábban kijelentette: ha az elnök asszony beadvánnyal fordulna az alkotmánybírósághoz, az azt jelentené, hogy nem érti a valós politikai helyzetet. Úgy véli, ezzel a lépéssel Čaputová ellenzéki módjára politizálna.


(TASR/para)