Čaputová: Megvétóznék egy olyan törvényt, amely megnyirbálja a kisebbségek jogait

Ha a parlament olyan törvényt terjesztene elé, amely megnyirbálná a kisebbségek jogait, Zuzana Čaputová köztársasági elnök megvétózná. Ezt szerdán, a Gombaszögi Nyári Táborban, a szlovákiai magyar fiatalság legnagyobb rendezvényén tartott beszélgetésen mondta az elnök asszony.

Čaputová: Megvétóznék egy olyan törvényt, amely megnyirbálja a kisebbségek jogait
Fotó: TASR

„Igyekszem nagyon odafigyelni arra, hogy a nemzetiségi kisebbségek helyzetét és jogait szem előtt tartják-e. Ha olyan törvényjavaslat kerülne az asztalomra, amely korlátozná a jogaikat, élnék vétójogommal. Ezt fontosnak tartom a hatáskörök gyakorlása szempontjából, de azt is, hogy szószólója legyek mindazoknak a kisebbségeknek, amelyek hangát kevésbé hallani” – mondta.

Az elnök asszony említést tett az ország alkotmányának preambulumáról, annak esetleges módosításához is, amely a „Mi, a szlovák nemzet ..." szavakkal kezdődik. „Ha egyáltalán hozzányúlunk, úgy kell gondolkodni, hogy nem lehet gyakran változni. Ez az egyik legfontosabb dolog számomra. Ugyanakkor elismertem és tiszteletben tartom a tényt, hogy az alkotmánynak mindenekelőtt polgári alapelveket kell tartalmaznia, de az alkotmány változtatása nem politikai, hanem mindenekelőtt szakmai kérdés.

Szerinte minden országnak nagyon oda kell figyelnie a kisebbségekre, mert megtörténhet, hogy a többségi nemzet figyelmen kívül hagyja jogos igényeiket.

„Éppen ezért vagyok itt, és ezért tagjai a tanácsadói testületemnek az egyes kisebbségek képviselői.

Čaputová egyúttal arról is beszélt, hogy nem lát problémát abban, ha valakinek kettős állampolgársága van. "Ha ilyen javaslat a parlament elé kerülne, a 2010-es állampolgársági törvénymódosítás eltörlése, én azt nem vétóznám meg" - idézte az államfőt a Denník N.

Zuzana Čaputová az első államfő, aki ellátogat a gombaszögi fesztiválra, amely a héten zajlik a Gombaszögi-barlang mellett, Szalócon (Slavec), a Rozsnyói járásban. Végigjárta a völgyet, és kihasználta a lehetőséget, hogy eredeti, 19. századi technikával készíttethet fényképet magáról. „Boldogan jöttem ide, mert nagy hagyománya és különleges légköre van ennek a fesztiválnak. A Pohodán is jártam, Východnán is, ide is mindenképpen el akartam jönni hogy találkozhassak a nemzetiségi kisebbségek képviselőivel“ – mondta.

A gomaszögi táborban minden évben fiatalok ezrei fordulnak meg. Zenei fesztivál, nyári egyetem, társadalmi kerekasztal és viták helyszíne a Sine Metu Polgári Társulás rendezvénye.
 

(TASR/parameter)