Čaputová nagy alázattal fogadja, hogy megválasztották Szlovákia elnökének

2019. március 31. - 03:05 | Belföld

Együttműködésre szólított fel egy jobb Szlovákiáért.

Čaputová nagy alázattal fogadja, hogy megválasztották Szlovákia elnökének
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Zuzana Čaputová nagy alázattal fogadja azt, hogy megválasztották őt a Szlovák Köztársaság elnökének, és azt mondta, Szlovákia változást akar. Arra szólított fel, hogy keressük azt, ami összeköt minket, illetve hangsúlyozta az együttműködés fontosságát „egy jobb Szlovákiáért”. Azt ígérte, hogy azok bizalmát is megpróbálja majd elnyerni, akikét eddig még nem sikerült.

Čaputová úgy véli, győzelme az önkormányzati választásokon szerzett jó eredmény folytatásának tekinthető, és reméli, hogy ez a tendencia az európai parlamenti választásokon is folytatódni fog. Szerinte az emberek változást akarnak, és azt, hogy a politika tisztességes legyen.

Arra is rámutatott, hogy a konzervatívok és a liberálisok közötti elválasztó vonal áthidalható.

„Keressük azt, ami összeköt bennünket, és az együttműködést egy jobb Szlovákiáért helyezzük a személyes érdekek fölé” – jelentette ki.

Zuzana Čaputová első külföldi útja Csehországba fog vezetni. „A Cseh Köztársaságra úgy tekintek, mint testvérnemzetre, közös a történelmünk” – fejtette ki. A cseh elnököt, Miloš Zemant legitim módon megválasztott államfőnek tartja.

Čaputová találkozni készül a politikai pártok képviselőivel, elsősorban a koalíciós pártokéval. Érinteni akarja a fontosabb témákat, például a főügyészválasztást.

Emellett fontos témáknak tekinti az igazságszolgáltatást, a környezetvédelmet, valamint az idősek és más, gyengébb hangú társadalmi csoportok jogainak védelmét. A politikában a tárgyilagos és nyugodt hangnem, valamint a közös nevezők keresésének fontosságát hangsúlyozza.

Az eredmény boldoggá teszi őt.

„A győzelem mellett leginkább annak örülök, hogy azt olyan módon sikerült elérni, amellyel kapcsolatban sokunknak kétségei voltak, vajon működhet-e, hogy vajon részt lehet-e venni a politikai küzdelemben saját nézetekkel, a populizmus elkerülésével, igazat mondva, és lehet-e bizalmat szerezni agresszív szóhasználat, valamint övön aluli, személyes támadások nélkül is” – mondta.

A támogatásért szlovákul és a kisebbségek nyelvén is köszönetet mondott.

Kapcsolódó cikkek:

Az elnökválasztás legfontosabb pillanatai - PERCRŐL PERCRE

Rekordalacsony volt a részvételi arány!

Kiska: "Sok ország irigyel most bennünket"

Čaputová második szava: "Köszönöm!"


(TASR)