Čaputová: Nagyot változott a társadalom Ján Kuciak meggyilkolása óta

2020. február 19. - 15:54 | Belföld

Hosszú utat tett meg Szlovákia a Jan Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása óta eltelt két évben. Változik a társadalom, közelebb került az igazsághoz – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök, amikor az újságíró meggyilkolásának második évfordulóján oknyomozó újságírókat és a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom képviselőit fogadta.

Čaputová: Nagyot változott a társadalom Ján Kuciak meggyilkolása óta
Fotó: Denník N

„Az igazság tiszteletben tartása a jogállamiság lényege, és egyetlen civilizált és demokratikus társadalom sem létezhet azok munkája nélkül, akiknek az igazság keresése a dolguk, és az, hogy ezt tolmácsolják az embereknek – mondta Čaputová az újságíróknak.

Az államfő azt mondta, nagyon elszámította magát, aki azt gondolta, hogy Kuciak meggyilkolása után az újságírók többé nem vállalnak kockázatot.

„Visszautasítok minden szóbeli és fizikai támadást, megfélemlítést, amellyel a munkájuk során szembesülnek. Nem engedhetjük meg, hogy újságírókat gyilkoljanak meg ebben az országban" - mondta Čaputová.

Hozzátette, hogy a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom képviselői, akik a gyilkosság után tüntetéseket szerveztek, arra akartak rámutatni, hogyan néz ki, és hogyan fog kinézni a társadalom. Az elnök szerint a tiltakozások megszervezése attól volt rendkívüli, hogy nemcsak az egyet nem értést fejezte ki, hanem arra is rámutatott, hogy az intézményeknek vissza kell szerezniük az emberek bizalmát.

Čaputová arra is emlékeztetett, hogy a tiltakozók megbízható kormányt követeltek. „A szavazópolgárok döntik el, milyen kormánya lesz Szlovákiának. Az újságírók és a civil aktivisták megtettek minden tőlük telhetőt, hogy a választópolgárok úgy döntsenek, hogy Szlovákia olyan állam legyen, amilyennek az alkotmány szerint lennie kell" - mondta.

(TASR)