Čaputová: A NATO-csúcs Szlovákia érdekeinek védelméről szólt

2023. július 12. - 20:28 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő szerint a vilniusi NATO-csúcs elsősorban Szlovákia és a szövetség keleti szárnya érdekeinek védelméről szólt, és „olyan fokú védelmet eredményez Szlovákia számára, amilyet még sosem tudott nyújtani az állampolgárainak” – tájékoztatott Vilniusból a TASR tudósítója.

Čaputová: A NATO-csúcs Szlovákia érdekeinek védelméről szólt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Čaputová leszögezte, a kétnapos csúcson a világ demokratikus és gazdaságilag legfejlettebb országai találkoztak, és Szlovákia is ezek közé tartozik.

„Olyan csoport tagjai vagyunk, amely szükség esetén védelmet nyújt nekünk, és ez rendkívül fontos”

– tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy a NATO 31 tagállamán kívül Svédország is jelen volt, amely várhatóan hamarosan csatlakozik a szövetséghez, továbbá négy indiai-csendes-óceáni térségbeli partnerállam – Új-Zéland, Ausztrália, Japán és Dél-Korea.

Mint mondta, a csúcson nem Ukrajna csatlakozásáról döntöttek, hanem a gyakorlati és politikai együttműködés fokozásáról, az Ukrajna-NATO Tanács létrehozásával.

„Ukrajna akkor válhat NATO-taggá, ha ezt a többi tagállam jóváhagyja, az ukrajnai háború befejeződése után”

– tette hozzá.

Az államfő azt is elmondta, a NATO-csúcson új védelmi tervet fogadtak el.

„Mostantól világos, ki, mikor és milyen módon nyújt nekünk segítséget, ha veszélybe kerülne a biztonságunk, területi integritásunk”

– mondta a szlovák államfő.

Arra is emlékeztetett, hogy a szlovák parlament jóváhagyásával jövőre Spanyolország is katonákat küld Szlovákiába, ami jó hír, mert azonnal rendelkezésre állnak majd a keleti szárny védelmében.

Szlovákia a NATO-csúcson megerősítette, hogy GDP-je két százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

„Úgy vélem, amikor háború dúl a szomszédságunkban, ez teljesen logikus lépés, és jóval hatékonyabbá teszi a védelmi képességeinket”

– szögezte le az államfő.

A csúcs további hozadéka szerinte a keleti szárny légterének koordinált ellenőrzése a NATO irányításával, mivel Szlovákia ezen a téren eddig kétoldalú megállapodásokra volt utalva.

A kétoldalú találkozók közül Čaputová kiemelte a Jun Sokjol dél-koreai elnökkel folytatott megbeszélést, mivel az ország a hetedik legnagyobb szlovákiai befektető, valamint a Justin Trudeau-val tartott találkozót, amelyen az új technológiai megoldásokról, a zöld beruházásokról és a megújuló energiaforrásokról tárgyaltak.

TASR