Čaputová: Nem elég részletes a mobiladatokról szóló törvénymódosítás

2020. július 31. - 15:50 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő nem írta alá az elektronikus kommunikációról szóló törvény módosítását, mivel nem tartja azt elég pontosnak és részletesnek, és a gyakorlati megvalósításával kapcsolatban is kételyei vannak.

Čaputová: Nem elég részletes a mobiladatokról szóló törvénymódosítás
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A módosítással változna a közegészségügyi törvény is, és lehetővé tenné a Közegészségügyi Hivatal számára, hogy a mobilszolgáltatóktól megszerezze azoknak az embereknek a telefonszámát, akik a koronavírus-járvány miatt „vörös zónába” sorolt országban jártak.

Az államfő emlékeztetett, hogy az Alkotmánybíróság májusban felfüggesztette egy hasonló törvénymódosítás hatályát és megszabta azokat a feltételeket, amelyeknek az ilyen típusú törvényeknek meg kell felelniük.

Čaputová szerint az általa most megvétózott törvénymódosítás beavatkozást jelenthetne az emberek magánszférájába, mivel személyes adatok átadásáról van szó.

„Az Alkotmánybíróság döntése megszabott egy bizonyos alkotmányossági szintet az ilyen törvényekkel kapcsolatban, az én nézetem szerint pedig ez a módosítás nem elég konkrét. Jobb lesz, ha a módosítást részletesebben kidolgozzák, hogy mindenben megfeleljen az Alkotmánybíróság által megszabott kritériumoknak”

- mondta Čaputová, hozzátéve, azt is meg kell akadályozni, hogy esetleg végrehajthatatlan törvény lépjen életbe.

TASR