Čaputová: Nem fenyegetheti a rendőrség munkáját a személyi állomány instabilitása

2023. július 19. - 16:18 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő az egyik fontos állami intézménynek tartja a rendőrséget, különösen a közelgő választás előtt, ezért annak működését nem veszélyeztetheti a személyi állomány instabilitása. Egyebek mellett ezért is döntött úgy, hogy elfogadja Ódor Lajos kormányfő javaslatát, és visszavonja Ivan Šimko belügyminiszter megbízását. Azt viszont visszautasítja, hogy ő vagy a kormányfő nyomás alá került volna ebben az ügyben. Šimkónak megköszönte az eddig elvégzett munkát.

Čaputová: Nem fenyegetheti a rendőrség munkáját a személyi állomány instabilitása
Fotó: TASR

„A leglényegesebb annak garantálása, hogy a nyomozások során a rendőrség a törvényes keretek között, és mindennemű politikai beavatkozás nélkül járjon el. Természetesen nem lépheti át az eljárások törvényes kereteit, és ennek ellenőrzésére a demokráciákban megvannak a szükséges intézmények és eljárások, az ügyészségtől a bíróságokig, beleértve a rendőrfőkapitány személyes felelősségét is, mellyel a belügyminiszternek tartozik” – jelentette ki az államfő.

Azt is leszögezte, ebben az ügyben egyik fél sem tett ultimatív kijelentéseket, sem neki, sem a kormányfőnek. „Nem voltunk kitéve ilyen nyomásnak, és az a fél, amely ultimátumokkal állt volna elő, az én szememben automatikusan azonnal diszkvalifikálta volna magát” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Szerinte az elmúlt napokban elmélyült a bizalmatlanság a rendőrség vezetése és a belügyminiszter között, és a megbeszélések ellenére sem sikerült megakadályozni, hogy több mint húsz rendőrségi vezető fontolgassa a távozását. Az államfő azért is tartja szerencsétlennek a helyzetet, mert a hivatalnokkormány tagjainak feladata az, hogy megnyugtassák a helyzetet az egyes tárcáknál. Sajnálja, hogy a belügyminisztériumban ez nem sikerült az elmúlt hetekben, és néhány héttel a választás előtt fontosnak tartja, hogy stabil legyen a rendőri állomány vezetése.

Felidézte, hogy Šimko két hónapja vette át a tárcát, és az azóta eltelt idő alatt számos hasznos dolgot elvégzett, elsősorban az illegális migráció kezelésével kapcsolatban, továbbá a parlamenti választás tisztességes előkészítése ügyében is megállta a helyét. Afelől sincsenek késégei, hogy Šimko célja szintén a jogállamiság biztosítása valamennyi intézménynél, beleértve a rendőrséget, amely a törvényi keretek között végezte a munkáját, ugyanakkor nézeteltérés alakult ki közte és a rendőrség vezetése között.


TASR