Čaputová nem lát problémát a kettős állampolgárságban

A köztársasági elnök szerdán a Gombaszögi Nyári Tábor vendége, és egy beszélgetésen elárulta véleményét az állampolgársági törvényről.

Čaputová nem lát problémát a kettős állampolgárságban
Zuzana Čaputová

Ismert, hogy az első Robert Fico-kormány idején (2010) elfogadott törvény miatt kell lemondaniuk szlovák állampolgároknak az állampolgárságukról, ha felvesznek egy másikat. Ennek a jogszabálynak az elfogadásával reagáltak a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvényre, amely megkönnyíti a határon túli magyarok magyar állampolgársághoz való jutását.

Azóta próbáltak enyhíteni a törvényi szigoron, azonban egyik próbálkozás sem járt sikerrel. Az állampolgársági törvénnyel foglalkozott az Alkotmánybíróság is, azonban nem mondták ki egyértelműen, hogy alkotmányellenes-e. 2015 februárjától egyéni okokból vissza lehet szerezni a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztériumi szabályozás szerint a Szlovák Köztársaság egykori állampolgárai, akik 1993. január 1. után elvesztették állampolgárságukat, kérvényezhetik annak visszaszerzését. A kérvény beadása után megvizsgálják, mik voltak az okai az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a  körülményeket is, ami miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott.

A törvény azonban továbbra is érvényben van, ennek kapcsán nyilatkozott Zuzana Čaputová is, aki nem lát problémát abban, ha valakinek kettős állampolgársága van. "Ha ilyen javaslat a parlament elé kerülne, a 2010-es állampolgársági törvénymódosítás eltörlése, én azt nem vétóznám meg" - idézte az államfőt a Denník N.

Zuzana Čaputovával Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója beszélgetett a Tóth Károly Sátorban.

(parameter)

19:24
Öregebb, mint...
Szájer József nem holmi bunkó, nem agitprop-papagáj, nem pályát tévesztett standupos.