Čaputová: Nem teszünk eleget a fogyatékos gyermekeket nevelő szülőkért

2022. december 3. - 15:55 | Belföld

Társadalomként messze nem teszünk eleget annak biztosítása érdekében, hogy a fogyatékos gyermeket nevelő szülők megkapják a szükséges támogatást. Zuzana Čaputová államfő ezt a közösségi oldalon írta a fogyatékkal élők nemzetközi napja alkalmából.

Čaputová: Nem teszünk eleget a fogyatékos gyermekeket nevelő szülőkért
Fotó: Zuzana Čaputová Facebook-oldala

„Nagyon fontos a speciális nevelési igényű gyermekek oktatására vonatkozó, már megkezdett reformok befejezése, amelyet a helyreállítási tervben vállaltunk. Erősíteni kell a gyermekfejlesztési és egyéb szolgáltatásokat, és gondolni kell arra is, hogy éppen az ilyen családokat érintik leginkább az áremelések” – mutatott rá az elnök.

Čaputová szerint a fogyatékos gyermekek szülei inspirációt jelentenek, mert nemcsak gyermekeiket, hanem más családokat is támogatnak.

A fogyatékkal élő gyerekeket és szüleiket fogadta az államfő az elnöki palotában. Mint Čaputová elmondta, a szülők meséltek neki gyermekeik életéről, mindennapi küzdelmeikről a méltóságért, hogy a hétköznapi életben egy kicsit is úgy működhessenek, mint bármely más család. Téma volt még a támogató szolgáltatások hiánya vagy az iskolák, óvodák felkészületlensége a hátrányos helyzetű gyermekek oktatására.

TASR