Čaputová nem tojik be egy diktátortól, véleményét Belaruszról kipakolta az asztalra

2020. augusztus 10. - 15:14 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő elítélte a fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tüntető belarusz állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszakot és az elnök asszonyt aggasztja az országban kialakult helyzet.

Čaputová nem tojik be egy diktátortól, véleményét Belaruszról kipakolta az asztalra
Fotó: tasr

Čaputová szerint a belarusz állampolgárok azért vonultak az utcára, hogy szabadon kifejezzék a véleményüket. „Minden körülmények között tiszteletben kell tartani a demokrácia alapelveit, az emberi jogokat, ebben a konkrét esetben a szabad gyülekezés jogát és a szólásszabadságot” – figyelmeztetett az államfő.

A fehéroroszországi elnökválasztás eredményét sokak szerint manipulálták. Az ellenzéket támogató országos tüntetéseken a rendőrség 3000 embert vett őrizetbe. A Viasna emberjogi szervezet információi szerint egy tüntető meghalt.

Mint ismeretes, a hivatalos exit poll felmérés szerint Aljakszandar Lukasenka fehérorosz államfő a szavazatok 79,7 százalékával várhatóan elsöprő győzelmet arat a vasárnap tartott fehéroroszországi elnökválasztáson.

Táviratban már gratulált Vlagyimir Putyin orosz államfő a leválthatatlanul népszerű államfőnek, de ebben őt megelőzte még az orosz atyaúristennél is demokratább arc, Hszi Csin-ping kínai elnök. Ja, a jókívánságait kfejezte már Kszim-Zsomart Tokajev kazah államfő is.

(tasr/para)