Čaputová nem tűri tovább Fico mocskolódásait, pert akasztott a Smer elnökének nyakába

2023. szeptember 13. - 15:10 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő személyiségvédelem miatt pert indított Robert Fico ellen – tájékoztatott szerdán az elnöki palota.

Čaputová nem tűri tovább Fico mocskolódásait, pert akasztott a Smer elnökének nyakába
Fotó: TASR

A köztársasági elnök azért döntött így, mert elege lett a durva hazugságokból és koholt vádakból, amelyeket folyamatosan terjeszt róla a Smer-SD elnöke.

„Az államfő tudatában van annak, hogy közszereplőként köteles elviselni a magasabb szintű kritikát. Viszont nem köteles beletörődni az egyre fokozódó nyilvános zaklatásba, valamint az alkotmány, a törvények vagy más hatalom szolgálatának megsértésével kapcsolatos indokolatlan vádakba“ – áll az elnöki palota közleményében.

A köztársasági elnök azért is indított pert Fico ellen, hogy a hamis vádak ne ösztönözzék az egyéneket a fizikai erőszakra.

"Amíg a társadalom továbbra is tolerálja az ilyen típusú gyűlöletbeszédet és koholt vádakat, az államfő szerint megalapozott a félelem attól, hogy Robert Fico és a hasonló politikusok követői között lesznek olyan személyek, akik az ilyen verbális támadásokat fizikai támadássá fokozzák. Hogy ez nemcsak hipotézis, hanem valós fenyegetés, azt bizonyítják a többszöri fenyegetések, amelyeket közvetlenül az elnöknek és legközelebbi hozzátartozóinak címeztek” – magyarázza Martin Strižinec, az elnök szóvivője.


(TASR)