Čaputová nem vesz részt a népszavazáson, mindenki döntését tiszteletben tartja

2023. január 20. - 18:13 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő nem vesz részt az előrehozott választással kapcsolatos szombati (január 21.) népszavazáson. Mint mondta, így fejezi ki civil véleményét, de tiszteletben tartja mindenki döntését a részvétellel kapcsolatban, csakúgy, mint magát a népszavazás intézményét.

Čaputová nem vesz részt a népszavazáson, mindenki döntését tiszteletben tartja
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Megjegyezte, hogy a távolmaradás is véleménynyilvánítás. Az államfő álláspontjáról Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatta a TASR-t.

Čaputová közölte, feltételezi, hogy távolmaradásának okai világosak.

„A népszavazás szervezői nyilatkozataikban sokkal inkább foglalkoztak azzal, hogy a politikai ellenfeleiket támadják, semmint magával a népszavazás témájával. Távolmaradásommal a civil véleményemet fejezem ki, államfőként viszont minden szükséges lépést megteszek, hogy a parlament január végéig módosítsa az alkotmányt és ennek köszönhetően a legrövidebb reális határidőn belül sor kerüljön az előrehozott választásra”

– hangsúlyozta Čaputová.

Az államfő azt is leszögezte, tiszteli a népszavazás intézményét, mert ez az egyik lehetőség a kevés közül, amikor az állampolgárok közvetlenül nyilváníthatják ki a véleményüket konkrét kérdésekben. Mint mondta, az Alkotmány szerint a referendum a közvetlen demokrácia gyakorlásának egyik formája.

„Ezért teljes mértékben tiszteletben tartom mindenkinek a döntését, aki részt vesz a népszavazáson. Ugyanakkor azt is el kell fogadnom, hogy az állampolgárok a távolmaradásukkal is kinyilváníthatják a véleményüket. Vagy a népszavazással, vagy pedig a szervezőjével kapcsolatban”

– tette hozzá az államfő.

TASR

Címkék: Zuzana Čaputová