Čaputová: A népszámlálás eredményeit a kisebbségek javára kell értelmezni

2022. január 25. - 14:32 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő hétfőn azt írta a közösségi oldalán, hogy a népszámlálás eredményeit a nemzeti kisebbségek javára kell értelmezni. A kisebbségek képviselői szerinte bizonytalanságban élnek, mivel az állami szervek eddig nem nyilatkoztak azzal kapcsolatban, milyen módon fogják interpretálni a nemzetiségre vonatkozó adatokat.

Čaputová: A népszámlálás eredményeit a kisebbségek javára kell értelmezni
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

"Ami a kisebbségi jogokat illeti, a két nemzetiségi kategória összegéből kellene kiindulni, amelyeket a Statisztikai Hivatal módszertana egyenértékűnek ismert el. Az aggodalmak eloszlatása érdekében szükségesnek tartom azt is, hogy a lehető leghamarabb stabilizálódjon a vonatkozó jogi normák egységes értelmezése, és ezt kommunikáljuk a nemzeti kisebbségek képviselői felé" - jelentette ki az elnök asszony.

A népszámlálás eredményei Čaputová szerint megerősítették, hogy Szlovákia lakosságának jelentős hányadát a nemzeti kisebbségek teszik ki. Egyben rámutatott, hogy 300 000 lakos élt a második nemzetiség megadásának lehetőségével.

"Ezek az adatok segítenek jobban megérteni a társadalmunkat" - fűzte hozzá az államfő.

Kiemelte, hogy a nemzetiségre vonatkozó adatok alapozzák meg a kisebbségi jogok érvényesítését, ami pedig lehetővé teszi a nemzetiségek kultúrájának, közművelődésének fejlesztését, illetve anyanyelvének ápolását.

Mint ismert, a Statisztikai Hivatal múlt héten nyilvánosságra hozta az önbevalláson alapuló adatokat, köztük a nemzetiségre vonatkozókat is. A magyar nemzetiséget megjelölők száma 422,1 ezer volt, ami a lakosság 7,75 százaléka. Második nemzetiségként 34 ezren tüntették fel a magyart, vagyis a két számot összeadva mintegy 456 ezren tartják magukat legalább részben magyarnak.

A második legnagyobb kisebbség továbbra is a roma, amelyet elsődleges nemzetiségként 67,2 ezren tüntették fel, ami az összlakosság 1,23 százaléka. A romák esetében a második nemzetiség sokkal nagyobb számot hozott: 88,9 ezer ember vallotta másodlagosan roma gyökerűnek magát. A két kategória összeadása azt mutatja, hogy 156 ezren érzik magukat legalább részben romának. 2011-ben 105 ezren vallották magukat romának. Az anyanyelv a romák esetében is magasabb számot hozott, mint az első nemzetiség, 100,5 ezren vallották azt, hogy az anyanyelvük roma.

A romákat a csehek követik – 29 ezer, 0,53% – majd a ruszinok jönnek – 23,7 ezer, 0,44% –, az ukránok pedig 9,4 ezren vannak, ami a lakosság 0,17%-a.


(TASR/para)