Čaputová nincs oda azért, hogy befutott az engedély nélküli orosz vakcina

2021. március 2. - 18:20 | Belföld

Az Európai Unió második országa lettünk, ahol oltani lehet az orosz Szputnyik V vakcinával. Ennek az oltóanyagnak a használata nem a bátorság jele vagy a diplomáciai siker bizonyítéka. Ez inkább lemondás az orvosi kérdésekben betartandó azon szabályokról, amelyek a legmagasabb szintű biztonságot garantálják az emberek számára. Errő Zuzana Čaputová államfő nyilatkozott a közösségi oldalán.

Čaputová nincs oda azért, hogy befutott az engedély nélküli orosz vakcina
Fotó: TASR

"Tiszteletben tartom azoknak a döntését, akik önként oltatnák be magukat a Szputnyik V-vel, de nem szólíthatok fel senkit sem annak tömeges alkalmazására, mivel az oltóanyag nincs hatóságilag bevizsgálva, ami garantálná a biztonságát" - jegyezte meg.

Az államfő arról számolt be, hogy találkozott az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) vezetőjével, Zuzana Baťovával, aki elmondta az elnöknek, hogy rizikót jelent a regisztráció nélküli vakcina használata.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter hétfőn kora este a kassai repülőtéren bejelentette, hogy megérkezett Szlovákiába az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első szállítmánya, amely 200 ezer adag védőoltást tartalmaz.

Ez a húzás a koalíciós pártok körében nem aratott osztatlan sikert, hiszen a Za ludí után már az SaS-ben is arról beszélnek, hogy otthagyhatják Matovičot.

Matovič azt vallja, hogy kormányfőként kutya kötelessége volt megszerezni az orosz vakcinát. "Mindegy nekem, hogy ezért az emberek utálni fognak-e”

(Sme/para)