Čaputová is nyilatkozott egy rövidet Matovič legújabb "atombombájáról"

2023. április 1. - 12:02 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő nem tudja elképzelni, hogy aláírja a választási részvételért járó 500 euróval kapcsolatos törvényt. 

Čaputová is nyilatkozott egy rövidet Matovič legújabb "atombombájáról"
Zuzana Čaputová (TASR)

„Az ilyen, az államháztartásra nagy hatással bíró ötleteket előtt ötször is meg kéne gondolni, mielőtt kimondásra kerülnek” – mondta Zuzana Čaputová pénteki tőketerebesi látogatása során.

Szerinte több területen is forráshiány lépett elő, példaként említette a Kelet-Szlovákiát, ahol hiányzik a pénz többek között a gyermekkórházak ágyainak befejezésére.

Čaputová szerint Matovič ötlete jogilag is megkérdőjelezhető.

A parlament szerdán elutasította Igor Matovič törvényjavaslatát, amely törvényben írta volna elő az 500 eurós választási bónuszt mindenkinek, aki részt vesz a választáson. A tervezetet csak 32 képviselő szavazta meg, vagyis az OĽaNO frakcióból is hiányzott 5 képviselő támogatása. Matovič azonban már előre beterjesztette újra ugyanazt a törvénytervezetet, amivel meg akarja kerülni a házszabály előírását, amely tiltja, hogy fél éven belül újra tárgyaljanak ugyanabban a tárgyban benyújtott törvényjavaslatról.

A szavazás után Matovič már arról beszélt, hogy csak azzal a feltétellel lesz hajlandó bármilyen koalícióba belépni, ha vállalják, kifizetik minden választónak az 500 eurót.

(TASR, parameter)