Čaputová örül, hogy a második körben nem lesz jelen a szélsőségesség

2019. március 17. - 07:36 | Belföld

Zuzana Čaputová örül, hogy az elnökválasztás második fordulójában Maroš Šefčovičcsal kerül majd szembe. „Szeretnék gratulálni Šefčovič úrnak ahhoz, hogy tovább jutott a második körbe. Örülök, hogy egyikünknek sem kell szembenéznünk a szélsőségességgel” – jelentette ki azután, hogy az előzetes, nem hivatalos eredményekből kiderült: a választók több mint 40 százaléka őt, nem egész 19 százaléka pedig Šefčovičot támogatta.

Čaputová örül, hogy a második körben nem lesz jelen a szélsőségesség
Fotó: Cséfalvay Á. András

Čaputová minden választónak köszönetet mondott, aki az elnökválasztás második körébe juttatta őt. Tette ezt nem csak szlovákul, hanem a kisebbségek nyelvén is. Köszönetet mondott továbbá a családjának és a munkatársainak is. „Minden választó szavazatára pályáztam, ezért mindenkinek köszönetet akarok mondani. Igyekezni fogok, hogy ne okozzak csalódást” – mondta Čaputová.

Az eredménye szerinte arról tanúskodik, hogy sokan vágynak a változásra, a tisztességre és az igazságosságra. Hozzátette: az előnye Šefčovičcsal szemben biztató. Szeretné, ha tisztességes kampányra kerülne sor a második forduló előtt. Čaputová a többi jelölt választóinak bizalmára is pályázik, a közös értékekre, az együttműködésre és a tisztességre akar hangsúlyt fektetni, illetve kiutat szeretne mutatni a problémákból.

Szerinte Šefčovičtól főleg az különbözteti meg, hogy ő kritikusan szemléli a jelenlegi szlovákiai helyzetet, elsősorban ami a felelősségre vonásokat, a korrupciót, a hatalommal való visszaélést vagy a méltányosságot illeti. Úgy véli, ellenfele inkább a jövőre fókuszál, de nem nagyon akar a jelenről vagy a múltról beszélni, amely azonban még nincs lezárva. Hozzátette: rózsaszín szemüveg nélkül kell szemlélni a valóságot.


TASR