Čaputová összetartásra szólította fel az embereket újévi beszédében

2022. január 1. - 14:49 | Belföld

Csak közösségként nézhetünk szembe a legnagyobb modern egészségügyi fenyegetéssel. Mindannyiunk hozzájárulására szükség van – mondta újévi beszédében Zuzana Čaputová államfő. 

Čaputová összetartásra szólította fel az embereket újévi beszédében
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Összetartásra, emberségre és a közösségek és családok közötti kapcsolatok ápolására szólította fel az embereket. Szerinte ez az út egy erős, kitartó Szlovákiához, amely magabiztosan képes szembenézni a kihívásokkal.

Čaputová szerint mindenki fontos szerepet játszik a világjárvány leküzdésében. Hangsúlyozta, hogy a célokban és a kiindulási pontokban megegyezésre van szükség.

"Bármennyire is nem értünk egyet más dolgokban, ebben egységesnek kell lennünk. Mindannyian egészségesek akarunk lenni, mindannyian újra a hétköznapi életünket akarjuk élni"

- mondta.

Arra kérte az embereket, hogy mindenkit a saját szíve, lelkiismertete vezesse, s mindenáron próbáljanak meg emberek maradni Arra kérte mindenkit, hogy ne hagyják, hogy a gyűlöletbeszéd provokálja őket.

Čaputová nehéznek jellemezte az elmúlt évet, de elmondása szerint az emberek már megtanultak egy kicsit az új körülmények között élni, és a változásokhoz való alkalmazkodás is könnyebben megy nekik. Olyan gyerekeket említett ezzel kapcsolatban, akik nem ismerik óvónőik arcát, vagy olyan diákokra célzott, akiknek meg kellett szokniuk a távoktatást.

"Sokan küzdenek egzisztenciális problémákkal De a legnagyobb szomorúság amiatt tölt el bennünket, hogy emberek ezrei hiányolták szeretteiket a karácsonyi asztalnál és az új évbe való belépéskor”

– mondta.

Čaputová szerint azokban a pillanatokban vagyunk a legsebezhetőbbek, amikor az önzés, ellenségeskedés vagy gyűlölet kerül szóba.

„Jelenleg a társadalmi légkört nem csak maga a járvány terheli, hanem magunk is szennyezzük – előítélettel, kölcsönös lenézéssel, könyörtelenséggel”

– jelentette ki az államfő.

Čaputová az új évre azt kívánta a az ország polgárainak, hogy ne veszítsék el az emberségbe és a jóságba vetett hitüket.

TASR/para