Čaputová Pozsonyban és Prágában is megemlékezik a bársonyos forradalomról

2019. november 12. - 14:32 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a pozsonyi és a prágai megemlékezésen is rész vesz a a bársonyos forradalomról 30. évfordulóján - tájékoztatott Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Čaputová Pozsonyban és Prágában is megemlékezik a bársonyos forradalomról
Fotó: TASR

Čaputová kedden koszorút helyez el a november 17-i események emlékművénél, a prágai Národní třídán. Este egyenes adásban beszélget a témáról a cseh televízióban Pavel Rychetskývel, a cseh Alotmánybíróság elnökével.

Csütörtökön a pozsonyi Páneurópai Főiskolán megrendezett Igazság, hazugság és szólásszabadság: 30 évvel a totalitarizmus után című konferencián szólal fel.

A pozsonyi diáktüntetésre szombaton emlékeznek a Comenius Egyetem épülete előtt, az ünnepségen Miloš Zeman cseh államfő is rész vesz. „Kora este az elnök asszony gyertyát gyújt a régi vásárcsarnok épülete előtt, A bársonyos forradalom terén, és rész vesz a közép-európai fórumon, amelynek keretében Ivan Havellal, az egykori cseh elnök, Václav Havel testvérével beszélget” – tette hozzá a szóvivő. Este gálakoncertet rendeznek a Szlovák Nemzeti Színház (SND) történelmi épületében. Az ünnepi esten beszédet mond a szlovák államfő.

A szabadságért és a demokráciáért folytatott harcra emlékeznek november 17-én. Az elnök asszony a volt politikai foglyokkal közösen emlékezik Dévényben, a Szabadság kapuja emlékműnél. Délután Čaputová rész vesz a Fehér holló (Biela vrana) díjátadóján és a bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi koncerten, a Szlovák Nemzeti Színház új épületében.

(TASR)