Čaputová: Putyin bejelentése igazolja, hogy Oroszország nem a békére törekszik

2022. szeptember 21. - 19:12 | Belföld

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai bejelentése ismételten igazolta, hogy Oroszország nem a békére törekszik, hanem maga fenyegeti azt – jelentette ki Zuzana Čaputová szlovák államfő, aki az ENSZ közgyűlésén vesz részt New Yorkban – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az elnök szóvivője.

Čaputová: Putyin bejelentése igazolja, hogy Oroszország nem a békére törekszik
Fotó: TASR/Mary Altaffer

„(Putyin) bejelentésének nincs semmi köze a békére való törekvéshez, ellenkezőleg, fokozza az Ukrajna elleni orosz inváziót”

– hangsúlyozta Čaputová.

Az államfő elítélte Oroszország igyekezetét a határok megváltoztatására.

„A népszavazásnak a nép akaratát kell kifejeznie – nem pedig a megszállók szándékait igazolni”

– tette hozzá az államfő.

Az ukrajnai oroszbarát, szakadár köztársaság donyecki és luhanszki, Moszkva által kinevezett vezetői, valamint a délebbi, oroszok által megszállt területek vezetői kedden jelentették be, hogy szeptember 23-a és 27-e között népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Putyin orosz elnök szerdán reggel részleges mobilizációt rendelt el, a népszavazások lebonyolítása előtt mintegy 300 ezer tartalékost mozgósítanak. Emellett Putyin azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország atomhatalom, és területének megvédése érdekében „kész minden rendelkezésére álló eszközt bevetni”.

TASR