Čaputová reméli, hogy az új kormány jó alapként fog tekinteni a kórházreformra

2019. december 17. - 18:33 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő reméli, hogy az előkészített egészségügyi reformot az új kormány, illetve az új miniszter jó alapnak fogja tekinteni, amelyre az egészségügy színvonalának emelése érdekében építkezhet.

Čaputová reméli, hogy az új kormány jó alapként fog tekinteni a kórházreformra
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt kedden jelentette ki, miután elfogadta Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter lemondását, és ideiglenesen Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt bízta meg a tárca vezetésével.

Čaputová figyelmeztetett: Szlovákiában a legfejlettebb uniós tagállamok átlagánál csaknem 2,5-ször több ember hal meg "teljesen feleslegesen".

"Ha ezen a téren elérnénk legalább a három másik visegrádi ország átlagát, akkor évente nagyjából 1300 ember halálát előzhetnénk meg. Kötelességünk úgy politizálni, hogy csökkentsük a halálozási rátát, és elimináljuk az olyan haláleseteket, amelyek az idejében megkezdett, hatékony gyógykezeléssel elkerülhetők”

– hangsúlyozta Čaputová.

Az elnök asszony arról is beszélt, hogy jelenleg több mint 2600 orvos és 3000 egészségügyi nővér hiányzik a kórházakból. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor öt év múlva már 12 000 fős lesz a munkaerőhiány az egészségügyben. Hozzátette: minden hiányzó fő potenciális veszélyt jelent az egészségügyi ellátás minőségére nézve.

Čaputová tisztában van vele, hogy a választásokig már csak pár hónap van hátra, és ezalatt nem hajthatók végre a szükséges reformok. A megbízott tárcavezető, Pellegrini feladata az államfő szerint az lesz, hogy a páciensek érdekeit szem előtt tartva teljesítse az orvosok, nővérek és kórházak felé vállalt kötelezettségeket. Bízik benne, hogy a kórházreformot fel fogja tudni használni a következő kabinet.

TASR