Čaputová: rendkívül súlyos dolgokra derült fény az orosz kémbotrány kapcsán

2022. március 16. - 08:49 | Belföld

Az orosz diplomaták kiutasítása Szlovákia területéről adekvát reakció a katonai hírszerzés és a bűnüldöző szervek vizsgálati eredményeire - véli Zuzana Čaputová államfő.

Čaputová: rendkívül súlyos dolgokra derült fény az orosz kémbotrány kapcsán
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

Hozzátette, rendkívül súlyos dolgokra derült fény, amelyek megerősítik, hogy az Orosz Föderáció régóta befolyásolja a szlovákiai közvéleményt és politikát. Az elnök asszony kedden foglalt állást a kémkedési üggyel és a diplomaták kiutasításával kapcsolatban.

"Az efféle aktivitás célja végeredményben Szlovákia belső stabilitásának és biztonságának gyengítése, ezért hatékonyan védekeznünk kell ellene"

- jelentette ki az államfő. Bízik benne, hogy a biztonsági egységek alaposan kivizsgálják az Oroszország javára történő kémkedés gyanúját, és a jövőben képesek lesznek megakadályozni az ilyen tevékenységet.

A Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma hétfőn jelentette be, hogy kiutasítják Szlovákiából a pozsonyi orosz nagykövetség három munkatársát. Egyben határozottan felszólította az orosz felet, hogy a bécsi konzuli egyezménnyel összhangban járjon el, és teljes mértékben tartsa tiszteletben a Szlovák Köztársaság törvényeit.

Az orosz katonai hírszerzéssel való együttműködés ügyében a rendőrség két személy ellen indított eljárást kémkedés és vesztegetés miatt. Az egyik gyanúsított Pavol Bučka, a katonai akadémia volt tisztviselője, a másik Bohuš Garbár, az állam által letiltott Hlavné správy portál szerzője. Mindketten beismerték a tettüket.


(TASR)