Čaputová rendkívüli beszédben szólította fel az embereket a felelősségteljes hozzáállásra

2020. szeptember 28. - 20:36 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kéri az embereket, hogy viseljenek szájmaszkot mindenhol, ahol szükséges, tartsanak egymástól kellő távolságot és rendszeresen fertőtlenítsenek. Az elnök rendkívüli beszédét az RTVS sugározta hétfőn este.

Čaputová rendkívüli beszédben szólította fel az embereket a felelősségteljes hozzáállásra
Fotó: TASR

A köztársasági elnök továbbá arra kéri az embereket, hogy legyenek felelősségteljesek és megfontoltak. Čaputová szerint a kormány, valamint a tanácsadói szervek felelőssége, hogy időben fogadjanak el intézkedéseket a szakértők megítélése alapján.

„Többet kell tesztelnünk, meg kell erősítenünk az emberi kapacitásainkat és a szervezői struktúrát. Minden részlegen növelni kell az elvárásokat, hogy az emberek elhiggyék: az állam mindent megtesz a koronavírus elleni harcban" – mondta az elnök.

Čaputová szerint az államnak arról sem szabad megfeledkeznie, hogy a tömegrendezvényeket érintő elkerülhetetlen intézkedések miatt sokan bevételtől esnek el, ezért kompenzációra van szükségük. Elmondása szerint a tavaszihoz hasonló kemény intézkedéseket sem államként, sem közösségként nem engedhetünk meg magunknak.

A köztársasági elnök szerint a nyilvánosság hozzájárulhat ahhoz, hogy ellenőrzés alá vonják a fertőzést. „Szájmaszkot hordani, emlékezni a távolságtartásra, fertőtleníteni – mindez csak néhány másodpercbe kerül” – tette hozzá Čaputová, aki bízik benne, hogy néhány hónap múlva ellenőrzésünk alá vonhatjuk a vírust.


TASR/para