Čaputová részvéttáviratot küldött a német államfőnek

2020. február 20. - 19:50 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő részvéttáviratot küldött német kollégájának, Frank-Walter Steinmeiernek a Hanau városában történt február 19-ei, szerdai lövöldözésre reagálva. A TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az államfő szóvivője tájékoztatta csütörtökön.

Čaputová részvéttáviratot küldött a német államfőnek
Zuzana Čaputová (Fotó: Cséfalvay Á. András)

„Mély fájdalommal értesültem a németországi Hanau városában történt borzalmas lövöldözésről, amely emberéleteket is követelt, emellett többen súlyosan megsérültek. Meggyőződésem, hogy minden egyes támadást, amely az intoleranciából és az extrémizmusból fakad, határozottan el kell ítélni” – közölte az elnök asszony. Čaputová a szlovák állampolgárok nevében őszinte részvétet nyilvánított az elnöknek és az áldozatok hozzátartozóinak, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

Szerda este két vízipipabárban is lövöldöztek a németországi Hanau városában. Kilencen meghaltak. Az elkövető a 43 éves Tobias R. volt, akit 72 éves édesanyjával együtt holtan találtak meg a lakásában. A berlini török nagykövetség korábban arról tájékoztatott, hogy az áldozatok közül öten török állampolgárok. A DPA hírügynökség pedig arról számolt be, hogy az elkövető édesanyján kívül az összes áldozat bevándorlói háttérrel rendelkezik.

A német szövetségi ügyészség terrorizmus bűncselekménye ügyében nyomoz. A szélsőjobboldali nézeteket valló elkövető egy videóban ismerte be a tettét.

TASR