Čaputová: A roma holokauszt nem felejtődhet el!

2019. augusztus 2. - 18:17 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő szerint ma is tanúi vagyunk a gyűlölet és a konkrét embercsoportok emberi méltóságának elbagatellizálására tett kísérleteknek. Az elnök asszony ezt a roma holokauszt emléknapja alkalmából jelentette ki.

Čaputová: A roma holokauszt nem felejtődhet el!

Čaputová hangsúlyozta: a roma holokauszt nem felejtődhet el.

„A gyűlölet az emberiség történetében mindig rosszat és szenvedést szült. A félelem és a gyűlölet terjedésének tragikus tapasztalatával sajnos itt, Szlovákiában is szembesülnünk kellett. Jelenünk és jövőnk érdekében égető szükség van a múlt megismerésére. Különösen most, amikor a gyűlölet és a félelemkeltés korunkban ismét politikai eszközzé válik”

– fejtette ki az államfő.

Čaputová úgy véli, ha az emberek kellően érzékenyek ezekkel a jelenségekkel szemben, és a jót igyekeznek terjeszteni, megakadályozhatják, hogy valami hasonló megismétlődhessen. „Képesek vagyunk megakadályozni, hogy a szomorú történelem a jövőben megismétlődjön, legyen szó bármilyen embercsoportról. Ma még nem is sejthetjük, kik lesznek a következő céltáblák” – mondta.

A roma holokauszt emléknapján az 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszakáról emlékezünk meg, amikor az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborban 2900 szintót és romát végeztek ki. Zuzana Kumanová, az In Minorita Polgári Társulás tagja szerint 1939 és 1945 között Európában több mint 300 000 roma vesztette életét.


(TASR)