Čaputová a roma holokausztra emlékezett, kölcsönös tiszteletre szólított fel

2021. augusztus 1. - 17:46 | Belföld

Zuzana Čaputová elnök asszony szerint ismét látható, hogy milyen könnyű visszaélni az előítéletekkel és felhasználni azt gyűlöletkeltés céljából, ami pedig szörnyű méreteket ölthet. Az államfő ezt a roma holokauszt emléknapja alkalmából mondta.

Čaputová a roma holokausztra emlékezett, kölcsönös tiszteletre szólított fel
Zuzana Čaputová (TASR)

Ebben az összefüggésben felhívta a figyelmet Ladislav Dudi Koťa történetére, aki 1938 -ban született Szinna (Snina) városában, egy kovács családjában. Körülbelül hat éves volt, amikor az egész családját kocsira rakták, és a romák fogolytáborába vitték Dubnice nad Váhomba. Emlékirataiban nehézségekről, apja rabszolgamunkájáról, nagy éhségről és megaláztatásról beszél.

Az elnök asszony erről a közösségi hálón tájékoztatott.

Augusztus 2 -án a világ az európai roma holokauszt csaknem félmillió áldozatára emlékezik. Mint az államfő kijelentette, a holokauszt tragédiája ezernyi emberi sorsból áll, amelyek mindegyike külön figyelmet és említést érdemel. Hozzátette, hogy Ladislav Dudi Koť tanúvallomásaihoz hasonló emlékiratok révén a világ csak fokozatosan tud meg egyre többet arról, ami Szlovákiában történt.

„Közös kötelességünk jóakaratú emberekként csökkenteni a gyűlölet terét. Különösen az emberséggel, a kölcsönös tisztelettel és a megértésre való törekvéssel tudjuk ezt megtenni. Annak érdekében, hogy a roma holokauszthoz hasonló soha ne ismétlődhessen meg“ – zárta szavait az elnök asszony.

(sme.sk)