Čaputová: a Sajó halott folyó, 5 hónap alatt sem tettek semmit a szennyezés megállításáért, az eddigi módszer nem működik

2022. július 19. - 19:37 | Régió

A szennyezett, az egy szakaszon már halott Sajót is megnézte Zuzana Čaputová gömöri látogatása alkalmával. A köztársasági elnök környezetvédőkkel, a folyót védő aktivistákkal is találkozott, akiktől a legfrissebb adatokat is megkapta a folyó szennyezettségéről. Orosz Örs (Szövetség) szerint a folyó mentésére alkalmazott eddigi módszer nem hatásos, továbbra is tonnaszám ömlik a káros anyag a folyóba.

Čaputová: a Sajó halott folyó, 5 hónap alatt sem tettek semmit a szennyezés megállításáért, az eddigi módszer nem működik
Fotók: Nászaly Gábor (A többi képért KATT a fotóra!)

Az illetékes szervek tétlenségét kifogásolta Zuzana Čaputová köztársasági elnök, aki gömöri látogatása alkalmával ellátogatott a szennyezett sajóhoz is.

„Sajnos csaknem 5 hónappal a szennyezés kezdete óta sem történt meg az, aminek már meg kellett volna történnie, nem állították meg a szennyzést és nem végeszték el a kármentést” – jelentette ki Čaputová,

aki az alsósajói látogatása után megnézte a szennyezett folyót is. A polgármester mellett találkozott helyi környezetvédő aktivistákkal, és a folyót szennyező cég, az Ércbányák (Rudné bane) igazgatójával, Peter Žitňannal.

Értékelte, hogy Ján Budaj környezetvédelmi miniszter már kezdeményezte a rendkívüli helyzet kihirdetését a környezetszennyezés miatt.

Igaz, Budajnak erre öt hónap kellett, miközben a környezetvédők már rögtön a szennyezés felfedezése után ezt kérték a minisztertől.

A döntést azonban a kormánynak kell meghoznia, kérdés, hogy mikor lesz a következő ülés, vagy lesz-e esetleg online kormányülés. Čaputová szerint erre van szükség ahhoz, hogy a kármentésre megfelelő mennyiségű pénzt tudjon elkülöníteni a kormány.

Čaputová találkozott a Sajó súlyos szennyezettségére figyelmeztető aktivistákkal, köztük Orosz Örssel, a Szövetség Összefogás Platform elnökével.

„Még mindig tart a szennyezés, bizonyos szempontból szerencse, hogy óriási az aszály, alig van víz a folyóban, ezért a szennyezés Rozsnyóig, mintegy 12 kilométeren lerakódik” – magyarázta a Paraméternek Orosz.

Egy nagyobb eső azonban a folyó alsó szakaszára is elvinné a szennyezést. Fontosnak tartja, hogy a kormány valóban rendkívüli helyzetet hirdessen a Sajóra. „A helyzet egyáltalán nem javult, ma is végeztünk méréseket, így a legfrissebb adatokkal tudtunk szolgálni az államfőnek” – mondta Orosz.

Az Ércbányák vállalat – a környezetvédelmi minisztérium áldásával – úgy próbálta kezelni a szennyezést, hogy csökkentette a kifolyó szennyezett bányavíz mennyiségét. Kezdetben valóban csökkent a bányából kifolyó szennyvíz mennyisége, de végül nem vált be a szennyezés leállításának ez a módja.

„A víz mennyisége ugyan kezdetben 80 százalékkal csökkent, de azóta a csökkenés megállt, és naponta továbbra is egy tonna vas, három tonna kén és 3 kilogramm arzén kerül a vízbe” – magyarázta Orosz.

Szerinte már az sem lenne elég, ha teljesen leállna a szennyezés, olyan sok a káros anyag a folyó medrében. „Már azt is tudjuk, hogy legfelső szakaszon, egy kilogram üledékben 5 gramm arzén van, ami 50 embernek jelentene halálos dózist” – mondta Orosz.

Sajnálja, hogy a kormányfőt és az államfőt is el kellett vinni a folyóhoz ahhoz, hogy valami történjen.

„Sajnálatos, hogy egy inkompetens miniszternek ez kellett ahhoz, hogy belássa, tényleg szükség van a rendkívüli helyzet kihirdetésére” – üzente Budajnak Orosz.

Kérdés azonban, hogy mikor születik meg a döntés, mert holnap (július 20-án) egyelőre nincs kitűzve kormányülés, habár egy pont elfogadása megoldható távúton is.

- lpj -